Gymnasiet

Ev3-robot i Robolab i Teknikens Hus

Trash Trek – avfallsuppdrag i Robolab

Hållbar energi 
Energiförsörjningen och hållbar sådan, är en stor och viktig utmaning. I detta program gör vi värderingsövningar, energiuppdrag och dokumenterar allt i en kort film.
Antal: max 25 elever
Tidsåtgång: 120 min

Kemiforskning och Ltu-besök
Eleverna får prova att arbeta som forskare med syror, baser och indikatorer på Teknikens Hus och besöka kemiinstitutionen på Luleå tekniska universitet.
Antal: max 20 elever
Tidsåtgång: 60+60 min

Kemiutmaningen
Eleverna får i uppgift att upptäcka och sortera 8 olika vita ämnen utifrån deras kemiska och fysiska egenskaper.
De ställer hypoteser, undersöker systematiskt och genomför kemiska laborationer med bla indikatorer.
Antal: helklass
Tidsåtgång: ca 60 min

Skissa, skär och skapa
Eleverna planerar och löser en tredimensionell konstruktionsuppgift, gör ritningar för konstruktionen i ritprogram och skär sedan ut allt med laserskärare. Sitt alster tar eleverna med sig hem.
Antal: max 10 elever
Tidsåtgång: 90 min

Uppdrag Robot – Trash Trek
Eleverna programmerar robotar att lösa olika uppdrag som handlar om avfallshantering. Robotarna är utrustade med olika sensorer som tryck-, färg- och avståndssensor. Materialet är Lego Mindstorms EV3.
Antal: max 12 elever
Tidsåtgång: 90 min

Uppdrag Robot –  Mission to Mars featuring HABIT
Eleverna programmerar robotar att lösa olika uppdrag på planeten Mars. Nytt uppdrag är att hjälpa till med Ltu:s kommande resa till Mars, ExoMars 2020.
Materialet är Lego Mindstorms EV3.
Antal: max 12 elever
Tidsåtgång: 90 min

Elektronik – LittleBits
Eleverna kopplar samman komponenter och löser uppdrag med en samling elektroniska moduler. De bygger bla larm och fordon.
Antal: helklass
Tidsåtgång: ca 60 min

Från sten till lastbil Bokningsbart from 12 mars
Hur blir malm metall och sedan färdig lastbil? Vi lär mer om gruvan, stålproduktion och konstruerar egna hållfasta balkar.
Antal: helklass
Tidsåtgång: ca 60 min

Magnetutmaningen – konstruktionsuppgift
I en kreativ verkstad får eleverna i små grupper gå från idé till handling. Utmaningen är att konstruera en magnetsvävare som ska lösa en uppgift.
Antal: helklass
Tidsåtgång: ca 60 min

Mediestudion
Välj mellan två olika uppdrag – Nyheter eller TV.
Uppdrag Nyheter:  Eleverna tilldelas olika yrkesroller som bland annat nyhetschef, bildproducent, kamera, nyhetsuppläsare och meteorolog. Tillsammans gör vi en sändning med professionell TV-teknik. Eleverna gör själva det redaktionella arbetet och väljer ut de senaste nyheterna direkt från nyhetsbyrån TT.
Uppdrag TV:  Eleverna producerar ett TV-program utifrån eget intresse eller aktuella uppgifter i skolan. Uppdrag TV kräver att man har genomfört Uppdrag Nyheter.
Grupperna får i båda uppdragen tillgång till det inspelade programmen via en webblänk för att även kunna titta på det i skolan.
Antal: minst 6 och max 16 elever
Tidsåtgång: 120 min
Läs mer om mediestudion här >>

Planetarieprogram
Välj mellan två olika guidade visningar:
Stjärnklart:  Här öppnar vi observatoriet mot rymden och studerar stjärnbilder. Vi tittar också närmare på månen, satelliter, meteorer och norrsken.
Rymdfärder: Om människans utforskande av solsystemet. Följ med på en resa ut i rymden där vi passerar satelliter, mellanlandar på månen för att sedan fortsätta färden längre ut i vårt solsystem

Antal: max 16 elever
Tidsåtgång: 30 min

Aktivitetskort 
Eleverna arbetar på egen hand i utställningarna med hjälp av aktivitetskort.
Kort och lärarhandledningar finns för följande temaområden: gruva & geologi, stålverk, skog & papper, vatten & energi, rymden samt gott & blandat.
Hämta aktivitetskort här >>