Måne & sol

Månen
Midnattssolen är vida berömd men i norra Sverige kan vi ibland också se något mer sällsynt, en middagsfullmåne. Detta inträffar vintertid då solen är lågt på himlen. En fullmåne kan då ses mitt på dagen, högt på himlen.

När formen på halvmånen eller månskäran är böjd på ett liknande sätt som ett komma;  ), kommer månen och blir om en till två veckor en fullmåne. Månen är vår närmaste granne i rymden och det är lätt att se mörka lavaslätter och kratrar efter krockar med mindre himlakroppar. I fantasin har de mörkare områdena blivit till bland annat en mångubbe, ett kvinnoansikte, en kräfta eller en hare. Vad ser du?

Vi kunde ha haft en mycket mer strålande måne om månytan hade reflekterat solljuset bättre. Nu får vi endast ta emot 7 % av solljuset.

Solen
Det speciella med solen är att den är vår närmaste stjärna. Jämfört med andra stjärnor är den inte alls märkvärdig. Den är medelstor, medelhet och medelgammal.

Ibland ökar aktiviteten på solen och enorma mängder elektriskt laddade partiklar slungas ut. De förs med solvinden mot jorden och ger upphov till tjusiga norrsken.

Vintersolståndet
Årets kortaste dag är torsdagen den 21 december. När våra klockor visar 17.28 når solen sin sydligaste punkt. Men efter det vänder solen och vi går mot ljusare tider. I Luleå syns solen bara 2 timmar och 55 minuter. I Kiruna har solen aldrig varit över horisonten sedan första veckan i december. Natten mot fredag är årets längsta men det handlar bara om några sekunders skillnad.