Futurize- energi för framtiden

Futurizefilmen
Nu är det världspremiär för Futurizefilmen! Här berättar elever från Haparanda och Jokkmokk hur det är att förhandla med kommunstyrelsen, vilka visioner de har för en hållbar framtid och hur Futurize-modellen har fungerat i praktiken.

Futurize- Energi för framtiden from Nenet AB on Vimeo.

Om projektet Futurize
Framtiden börjar här och nu. I skolprojektet ”Futurize – energi för framtiden” öppnar vi dörrarna till en hållbar framtid för dem som har mest att vinna på att vi gör rätt redan från början. Det handlar helt enkelt om att ge dagens unga norrbottningar makt och medel att forma sin egen framtid, i just Norrbotten. Och vi gör det inom det på världsmarknaden glödheta energi- och klimatområdet. Vill vi ha en hållbar näringslivsutveckling med nya gröna jobb och företag här uppe måste vi lära oss att se på våra tillgångar och möjligheter med nya ögon. Det handlar om att tänka om. Och tänka nytt. Men kanske allra viktigast – att på allvar släppa in de unga i samhällsutvecklingen.

En viktig del i projektet utgörs av de framtidsavtal som kommer att tecknas mellan ungdomar och beslutsfattare på lokal nivå. I dessa avtal ska politiken förbinda sig att fullfölja en del av de förslag till utvecklingsprojekt som ungdomarna arbetar fram.
Projektet har som mål att skapa och sprida goda exempel på hur man kan arbeta med energi- och klimatfrågor i skolor och samtidigt påverka strukturer i syfte att ge arbetet hög prioritet. Dessutom ingår fortbildningar för lärare och utveckling av material speciellt anpassade till förhållandena i Norra Sverige.

Pilotskolor som deltog i projektet 2011-vt 2013 var från Jokkmokk, Haparanda och Gällivare.
September 2013 tom december 2014 genomfördes projektet i ytterligare 3 kommuner, Luleå, Övertorneå och Storuman.

I Luleå fortsätter Futurize som ett samarbete mellan kommunen och Teknikens Hus under 2015.

Projektet ”Futurize – energi för framtiden” utvecklades i ett samarbete mellan Teknikens Hus, Kommunförbundet Norrbotten, Lapplands kommunalförbund och Nenet.

Projektet genomfördes med medel från Energimyndigheten

Vill du veta mer?

Projektbeskrivning Futurize (pdf)

För mer information
Kontakta David Broström, Teknikens Hus.
david.brostrom@teknikenshus.se
Tfn: 0920-550 883.

Logotype projekt Futurize