Pressmeddelanden 2017

PRESSINBJUDAN 20171115
Smarta städer
Ungdomar visionerar om framtiden

Gnistans visionsdag
Torsdag 16 november 2017 kl 09.45-13.30 i Teknikens Hus Luleå

Självscanning för att slippa åka till sjukhuset, en app för en mer miljövänlig livsstil och pantåtervinning med Green Machine är några av ungdomarnas visioner inför framtidens smarta städer i projektet Gnistan.

Välkommen till Gnistans visionsdag, möt eleverna och ta del av deras idéer om framtiden! Åttonde- och niondeklassare från Friluftsskolan Vargen Kiruna, Hertsöskolan Luleå och Råneskolan deltar med demos, modeller och filmer. Eleverna tävlar också om en plats i riksfinalen av utställningen Unga Forskare i Stockholm till våren. Juryn på plats består av representanter för Vattenfall, Unga Forskare, Teknikens Hus, Luleå tekniska universitet och IT-företaget Tromb.

Projektet Gnistan har pågått sedan 2013. Hittills har fler än 75 skolor visionerat om framtiden i projektet, som är ett samarbete mellan fyra science centers, Unga Forskare och Vattenfall. Mer om Gnistan >>

För mer information, kontakta projektledare Tomas Jonsson Teknikens Hus tfn 0920-550 857.

PRESSMEDDELANDE 20171030
Bubbel och brus – höstlov i Teknikens Hus
28 oktober – 5 november
Lovöppet alla dagar kl 10-16

Höstlovet är årets mest intensiva vecka i Teknikens Hus. Mängder av lovlediga barn och ungdomar med familjer är på plats. I år programmerar de minirobotar, ser en mystisk show med Teknikens Hus egen häxa och räddar miljön med världens starkaste björn.

Programmering av BlueBots och legorobotar pågår kl 10.30 – 15.30 i den öppna familjeverkstan och i Robolab. Varje dag under lovet kl 13.00 uppenbarar sig Teknikens Hus egen häxmadam med grodsnor, myrkiss och spindelägg i högsta hugg. Och på övre plan regerar världens starkaste björn – besökarna får följa med Bamse och hans vänner på ett äventyr för att rädda miljön. Höstlov i Teknikens Hus >>

För mer information, kontakta
Mia Gulliksson programansvarig tfn 0920-550 821.
Teknikens Hus reception tfn 0920-550 800.

PRESSINBJUDAN 21071023
Vad krävs för att programmera ett trafikljus?
Workshop för lärare
Clarion Hotel Sense Luleå
Tisdag 24 oktober kl 14.00-16.00

Från hösten 2018 ingår programmering i läroplanen för år 1-9. För första gången ger Skolverket landets ledande science center uppdraget att utbilda lärare inför de nya kraven. Teknikens Hus, som redan ligger i framkant gällande lärarfortbildning i digital kompetens, håller på tisdagen en workshop i Luleå centrum där mer än 40 grundskollärare från hela länet deltar. Utbildare från Teknikens Hus håller i workshopen med de tillresta lärarna. Uppdraget är att programmera ett samkönat trafikljus med hjälp av varsin micro:bit.

Men vad är en micro:bit då? “Det är en liten minidator som enkelt kan kopplas ihop med olika sorters elektronik” berättar Tomas Jonsson. “Utmaningen i den här workshopen är att efterlikna det som Stockholms stad gjorde inför Pridefestivalen när de programmerade om sina trafikljus till att visa samkönade par”.

Mer information, kontakta
Tomas Jonsson, pedagog Teknikens Hus, tfn 0920-550 857.
Marianne Nilsson, pedagog Teknikens Hus, tfn 0920-550 807.

PRESSINBJUDAN 20170928
Forskarfredag
29 september kl 9.00-11.00

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!
60 högstadieungdomar besöker Teknikens Hus för att speed-dejta forskare, besöka Forskartorget, testa kemiforskning, programmera robotar och mer.

Under Forskarfredag finns forskare på plats i Teknikens Hus för att möta allmänhet och skolungdomar. Några exempel på forskning handlar om hur drönare kan byggas och programmeras för svåra eller farliga jobb uppe i luften, säkerhet på nätet, mänskliga robotar och hur svampodling och surfande på YouTube egentligen hänger ihop. Mer om Forskarfredag >>

Den sista fredagen i september är utlyst som European Researchers’ Night av EU-kommissionen. I 340 städer över hela Europa erbjuds aktiviteter där allmänhet och skola träffar forskare och upptäcker hur spännande och vardagsnära forskning kan vara. forskarfredag.se

För mer information, kontakta pedagog Linda Ökvist Johansson tfn 0920-550 803.

PRESSVISNING 20170914
Ny utställning med världens starkaste björn
Pressvisning  fredag 15 september kl 10.00
Lille Skutts morötter växer inte som de ska. Något är fel… och Krösus Sork ligger som vanligt bakom. I vandringsutställningen Bamse och dundermysteriet får barnen följa Bamse och vännerna på ett äventyr för att rädda miljön. Utställningen visas till 7 januari.

Bamse och dundermysteriet är producerad av Arbetets museum i Norrköping och är ett äventyr för barn i förskoleålder till åk 3. Teknikens Hus kommer att ta emot barngrupper i utställningen under hela hösten och med mysteriet som grund får eleverna diskutera miljö, miljöförstöring, djur och natur.
Mer om Bamse och dundermysteriet >>

En grupp 7-åringar från Porsöskolan i Luleå och deras lärare är premiärpublik vid pressvisningen. Närvarar vid pressvisningen gör också Teknikens Hus pedagog Emma Videhult Lagerstedt och utställningsansvariga Anna Almqvist.

Mer information, kontakta
Anna Almqvist, utställningsansvarig Teknikens Hus, tfn 0920-550 886.
Emma Videhult Lagerstedt, pedagog Teknikens Hus, tfn 0920-550 818.

PRESSINBJUDAN 20170815
Tystnad. Tagning!
Sommarläger i Teknikens Hus

Tisdag-fredag 15-18 augusti kl 10.00-15.00

Snart är sommarlovet slut och många vill avsluta med en sista veckas kreativt skoj. Tystnad. Tagning! är ett sommarläger fullt av rörlig bild och annat digitalt skapande i Teknikens Hus film-och TV-studio.

På Teknikens Hus populära sommarläger Tystnad. Tagning! får tjejer och killar 9-12 år skapa kortfilm, göra animationer med stopmotion-teknik, spela in TV-program och filma med green screen. Alltihop i Teknikens Hus egen film- och TV-studio under ledning av mediepedagog Marlene Merilä. Lägret är årligt återkommande och blir alltid snabbt fulltecknat. Välkommen att besöka sommarlägret!

Kontakta gärna mediepedagog Marlene Merilä innan du kommer, tfn 0920-550 845.
Läs mer om Teknikens Hus sommarläger här >>

PRESSINBJUDAN 20170627
Luftig sommar i Teknikens Hus
Vetenskapsteater, luftexperiment, drakbygge och mycket mer – sommar i Teknikens Hus 2017 har tema luft.

26 juni – 13 augusti är Teknikens Hus i Luleå öppet alla dagar för sommarlovslediga barn, semestrande föräldrar och alla andra som är sugna på att upptäcka, leka och lära något nytt. Årets sommartema är luft. Varje dag spelas en vetenskapsteater där publiken får besöka luftfångare Vera Vind i hennes verkstad. I utställningen Air ett luftrum kan besökaren experimentera och lära om luft och i den öppna familjeverkstaden under den stora tältduken i parken gör besökaren egna drakar och vindsnurror.

Teknikens Park är öppen och förutom friska vindar till drakar och vindsnurror hoppas vi förstås på mycket sol. I parken finns tillfälle att testa vattenraketavfyrning, rakt upp i björktopparna!

I Robolab kan besökaren programmera legorobotar och testa dem på en bana. I Planetariet visas stjärnor, norrsken och andra himlafenomen vid dagliga visniningar. De humoristiska metallskulpturerna i utställningen Alchemy of Steel får inte missas! Och som vanligt finns alla de interaktiva utställningarna med teknik från länets industrier för den som vill testa och prova. Välkommen till Teknikens Hus! Hela sommarprogrammet >>

Mer information, kontakta
Helena Lilja, programansvarig Teknikens Hus, tfn 0920-550 811.
PRESSINBJUDAN 20170619
Tystnad. Tagning!
Sommarläger i Teknikens Hus
Måndag-torsdag 19-22 juni kl 10.00-15.00

Inte alla gillar att kicka boll. Och även om man gör det väljer många att träna hjärnan och fantasin under en veckas kreativt sommarläger med tema film och TV.

På Teknikens Hus populära sommarläger Tystnad. Tagning! får tjejer och killar 9-12 år skapa kortfilm, göra  animationer med stopmotion-teknik, spela in TV-program och filma med green screen. Alltihop i Teknikens Hus egen film- och TV-studio under ledning av mediepedagog Marlene Merilä. Lägret är årligt återkommande och blir alltid snabbt fulltecknat. Välkommen att besöka sommarlägret!

Kontakta gärna mediepedagog Marlene Merilä innan du kommer, tfn 0920-550 845/869.
Läs mer om Teknikens Hus sommarläger här >>

PRESSVISNING
Alchemy of Steel
Fredag 16 juni kl 10.00
Torbjörn Berg från Piteå svetsar ihop sina skulpturer i bakluckan på bilen. Inspirationen kommer från film och dataspel och figurerna i metall har växt fram en efter en sedan 1999. Nu visar Torbjörn ett helt gäng i en utställning för Teknikens Hus sommarpublik.

“Jag har alltid ritat och målat” berättar Torbjörn. “Metallskulpturerna är mina egna versioner av robotar, minioner och Star Wars-karaktärer”. Torbjörn håller ständigt ögonen öppna för metallskrot som kan användas till skulpturerna. “Det är både en teknisk och konstnärlig utmaning för mig att skapa i metall”, fortsätter Torbjörn. “Och alla som ser min konst blir glada. Det gör mig glad!”

Torbjörn Berg medverkar vid pressvisningen. Det gör också utställningsansvarig i Teknikens Hus.
Alchemy of Steel visas i Teknikens Hus 17 juni – 3 september, 2017. alchemyofsteel.com

Mer information, kontakta
Anna Almqvist, utställningsansvarig Teknikens Hus, tfn 0920-550 886.

PRESSMEDDELANDE 20170516
Teknikjakten 2017
Luleå tekniska universitet, Luleå        
Onsdag 17 maj kl 10.00-15.00
Onsdag den 17 maj kommer sju åttondeklasser från Kiruna, Luleå, Skellefteå, Piteå, Gällivare, Boden och Arjeplog till Luleå tekniska universitet för att delta i Teknikjakten. Syftet med dagen är att öka intresset för teknik och att visa deltagarna att teknik återfinns i många olika utbildningar på Luleå tekniska universitet.
Klasserna ska lösa olika uppdrag på stationer runt om universitetet. Uppdragen är relaterade till naturvetenskap och teknik och samarbete och kunskap blir avgörande för vilka lag som tar hem priserna. Priser som Luleå tekniska universitet, Facebook och Teknikens Hus står bakom. Varje klass har studenter från universitetet som lagledare och förebilder och förutom tävlingsstationerna kommer klasserna att tillsammans bygga en händelsekedja i Ljusgården, C-huset, som startas strax före prisutdelningen.
Program
10.00: Inledning (C-huset, Ljusgården).
10.30-13.55: Tävlingsstationer och bygga Händelskedja (C-, E- och F-huset).
13.55: Start av Händelsekedjan (C-huset, Ljusgården).
14.00-14.30: Prisutdelning (C-huset, Ljusgården.
Mer information, kontakta
Susanne Ljunghager,  Luleå tekniska universitet, tfn 076-770 60 43.
Tomas Jonsson,  Teknikens Hus, tfn 0920-55 08 57.

PRESSMEDDELANDE 20170512
Kreativ teknikdag för ensamkommande
Teknikens Hus Luleå        
Söndag 14 maj kl 10.30-16.00

Under en heldag lär ensamkommande ungdomar känna Norrbotten genom länets teknik och näringar. ”Tillsammans i Teknikens Hus” är ett integrationsprojekt som ger de unga möjlighet att skaffa kunskap, umgås och ha roligt i en kreativ miljö.
“Integration handlar bland annat om möjligheten att lära mer om det nya samhället man kommit till och på så vis göra medvetna val som leder framåt” menar Linda Ökvist-Johansson, projektledare och pedagog i Teknikens Hus. “En demokratifråga, helt enkelt” tillägger hon. “Och vi har mycket att lära av varandra!”.
Ungdomar från boenden i Luleå är inbjudna att testa elektronik, programmera robotar och lösa uppdrag. De kan också välja att jobba i mediestudion eller besöka en guidad stjärnvisning i Planetariet, allt under ledning av Teknikens Hus pedagoger. Mer om Tillsammans i Teknikens Hus >>

Mer information, kontakta
Linda Ökvist-Johansson, Teknikens Hus
Tfn: 0920-550 803
linda.okvist.johansson@teknikenshus.se

PRESSINBJUDAN 20170509
Luftfångare Vera Vind experimenterar i ny vetenskapsteater
Premiär i Teknikens Hus Luleå
Onsdag 10 maj kl 10.00

Mer information, kontakta
Linda Ökvist-Johansson, pedagog Teknikens Hus tfn 0920-550 803.
Ann-Gerd Eriksson, pedagog Teknikens Hus tfn 0920-550 805.

Pruttar, hicka, skratt och gäspningar ryms i Teknikens Hus vetenskapsteater, där luften är i fokus. I årets traditionella vårteater tar luftfångare Vera Vind emot i sin experimentverkstad. Luftfångare Vera Vind har en hobby – att göra bubbelplast. För att fylla bubblorna i förpackningsmaterialet fångar hon luft.När barnen kommer till Veras experimentverkstad passar hon på att demonstrera vilken fantastisk sak luft är. Den finns överallt och kan göra så mycket! Den kan bära, och lyfta. Den har tyngd. Den kan användas till att göra musik och när den sätts i rörelse hör vi ljuden. Den fyller våra lungor och gör att vi kan leva.

Vera Vind gestaltas av Ann-Gerd Eriksson, som också skapat föreställningen. Premiärpublik är nioåringar från Långskataskolan i Piteå.

PRESSINBJUDAN 20170412
Demo av ett äkta dinosaurieäggfossil
Teknikens Hus Luleå        
Skärtorsdag 13 april kl 11.00

Granna påskägg fyllda med smågodis i all ära – i Teknikens Hus finns ett ägg som inte går att äta, men som har en spännande historia istället. En spännande förhistoria, till och med. Det äkta dinosaurieäggfossilet från Kina visas i en demo för publiken på Skärtorsdag och sedan alla dagar under påsklovsveckan 17-23 april.

“Vi tar ofta fram ägget på påsk, barn och vuxna är helt fascinerade av det” berättar pedagog Helena Lilja som kommer att visa ägget på torsdagen. “ Det är så häftigt, storleken är ganska precis som ett vanligt påskägg också. Vi visar också ett delat ägg, så att publiken får se hur fossilet ser ut inuti”.

I demon berättar Helena om hur fossil blir till, hur gammalt det är och så funderar hon tillsammans med besökaren på vilken sorts dinosaurie som lagt ägget.

Förutom demo av dinoägget innehåller Teknikens Hus påsklovsprogram familjeverkstäder med programmering av minirobotar och legorobotar, berättelsen om påskharen i Planetariet, Augmented Reality med det nya sandbordet, vattenraketavfyrning och  konstruktionsuppdrag. Utställningen Internet IRL från Datamuseet har sin sista visningsvecka. Hela påsklovsprogrammet >>

Mer information, kontakta
Helena Lilja, programpedagog Teknikens Hus tfn 0920-550 811.

PRESSMEDDELANDE 20170330
Bäst i Sverige – igen!
Skolverket ger Teknikens Hus högst poäng i sin årliga kvalitetsbedömning
För åttonde året i rad skattas Teknikens Hus i Luleå högst i Skolverkets ranking inför fördelningen av statsbidraget. ”Det är ett kvalitetsbevis och en fin uppmuntran att fortsätta det goda arbete vi gör” säger verksamhetschef Kristina Jonsson.

Teknikens Hus delar första platsen i Skolverkets kvalitetsbedömning med Navet Science Center i Borås. Norrbottens eget science center har flest toppbetyg i de olika bedömningskategorierna av alla center i landet. Teknikens Hus får en 5:a på områden som mångfald i gestaltning och uttrycksformer, samarbete med andra samhällsinstitutioner och företag och nytänkande.

“Vi är jublande glada och tacksamma för det kvitto vi får på att verksamheten håller hög kvalitet och att vi når flera av de mål vi satt upp” fortsätter Kristina Jonsson. “Samtidigt är vi ödmjuka och vet att det inte duger att luta sig tillbaka, strävan är att hela tiden bli bättre, vidga våra samarbeten och våra nätverk, utveckla den pedagogiska verksamheten i samverkan med skolorna och bli ännu bättre på att skapa angelägna utställningar och lekfulla miljöer som stimulerar till lärande” menar Kristina.

Läs mer om Skolverkets bedömning >>
Mer information, kontakta Kristina Jonsson, verksamhetschef i Teknikens Hus, tfn 0920-550 820.

PRESSINBJUDAN 20170221
Invigning av Augmented Reality Sandbox
Teknikens Hus Luleå
Torsdag 23 februari kl 10.00

I samarbete med NorrGIS, ett regionalt GIS-nätverk, har Teknikens Hus byggt sandbordet, en experimentstation där besökaren kan göra berg, skapa älvar och forma sjöar i mjuk sand. Över alltihop kan besökaren låta regnet falla. Höjdskillnader och vattenflöden visas med färg och höjdkurvor. Tekniken i sandbordet är exempel på så kallad förstärkt verklighet eller Augmented Reality, AR. Med avancerad programvara, projektor och kinectkamera projiceras höjdkurvor när besökaren formar landskapet. Geografiska Informationssystem GIS använder data om byggnader, sjöar, vägar och miljö. Med ett GIS samlas kartor och bilder från satelliter, flygfotografering eller 360°-kameror. Med hjälp av datorn kan informationen visualiseras. GIS används till exempel vid samhällsplanering. Läs mer om NorrGIS >>

Invigningstalare är Fredrik Ekefjärd, ordförande för NorrGIS. Medverkar vid invigningen gör också Teknikens Hus verksamhetschef Kristina Jonsson.

Mer information, kontakta
Jonny Halvarsson NorrGIS, tfn 070 – 664 70 18.
Anneli Sundvall NorrGIS, tfn 070 -529 67 91.
Maria Adlerborn Teknikens Hus, tfn 0920-49 22 06.

PRESSINBJUDAN 20170126
Ungas egna berättelser om nätet          
Var med på ett skolpass i utställningen Internet IRL 

Teknikens Hus Luleå
Fredag 27 januari kl 10.00

Unga och internet är ett tema som engagerar medier, politiker och experter. Men vad har ungdomarna själva att  berätta? Utställningen Internet IRL har tagits fram av en ungdomsgrupp på Datamuseet IT-ceum via uppsatser, djupintervjuer och enkäter. Det är en utställning av unga, för unga, där torra fakta och pekpinnar är helt frånvarande.

Välkommen att vara med på ett skolpass där ungdomar åk 9 från Kråkbergsskolan i Luleå utforskar utställningen Internet IRL och dess teman tillsammans med Teknikens Hus mediepedagog. Skolpasset uppmuntrar till kritiskt tänkande och diskussioner om exempelvis källkritik, identitet, nätkränkningar och andra aktuella ämnen som knyter an till vardagen på internet. Möjlighet till intervjuer med ungdomarna ges.

Några citat ur Internet IRL: “Jag har utvecklats socialt på nätet och blivit bättre på att ta kontakt”, “På darknet är alla anonyma…”, “Jag sa ifrån på nätet – shit, vad mycket hat jag fick!”, “På nätet finns folk som är lik en själv. Man är inte så annorlunda som man trodde”. “Bang! En bild på hans snopp”.

Internet IRL är en utställning från Datamuseet IT-ceum. Mer om utställningen >>

Mer information, kontakta
Marlene Merilä, mediepedagog Teknikens Hus tfn 0920-49 22 45.