Pressmeddelanden 2011

2011-12-08
En TWISTad dag i Teknikens Hus
Fredag 9 december

Högstadie- och gymnasieelever från Luleå får möjlighet att träffa forskare och inspireras av dem att kanske välja en forskarkarriär i framtiden.Kl 8.30-9.30 Miniföreläsningar i Wallandersalen för högstadieelever.
Forskare som deltar är: Caisa Samuelsson, Erik Elfgren, Ida Jansson, Josefine Enman, Katarina Axelsson, Nazanin Emami, Pär Marklund och Sara Sandberg.Kl 9.30-10.30 ”Speed dating” med forskare bland Teknikens Hus utställningar. Här får eleverna möjlighet att träffa forskare öga mot öga och få möjlighet att prata om deras forskning, karriärer och utmaningar. Eleverna har även möjlighet att möta TWISTY, en virtuell figur som gärna pratar om genus och förebilder!Kl 10.30 Invigning av utställning Invigning av en databas och utställningsstation där intervjuer och filmer med bl a sex kvinnliga forskare från LTU finns att titta på. Syftet med filmerna är att visa kvinnliga förebilder inom teknik och naturvetenskaplig forskning.

Kl 12.30 – 13.30 Föreläsning om Norrsken för gymnasieelever Katarina Axelsson, doktorand vid IRF/LTU berättar om vad vi vet om norrsken idag, vad som finns kvar att ta reda på, hur observationer går till och hur livet som norrskensforskare kan se ut!

För mer information kontakta:
Helena Lilja 0920 – 49 22 11, 070 – 363 28 10
eller Mia Gulliksson tel 0920 – 49 22 21

2011-12-05
VÄLKOMMEN TILL BODEN ÅR 2031!
Framtidsdag i Folkets Hus Movies
Tisdag 6 december kl 15.00
Ungdomar från Boden presenterar sina framtidsvisioner

Elever åk 8 från Sandenskolan, Fria Emilia, Norrskenet, Korpenskolan och Älvskolan har under hösten arbetat med att skapa sina framtidsvisioner om hur de vill att Boden ska se ut år 2031. Vad de kommer fram till gestaltas på Framtidsdagen tisdagen den 6 december för politiker, företagare och allmänhet.

En av klasserna från Sandenskolan uttrycker sig så här: ”Vi behöver inga RUT-avdrag. Vår städrobot gör jobbet. Frukt och grönt är skönt, närproducerat är inte lätt, vår portabla sorterare fixar det på rätt sätt. Hemmabiogasanläggningen ett måste i var mans hem!”

Framtidsvisionerna har tagits fram med hjälp av arbetsmodellen Unga Spekulerar. Elever och lärare har tagit del av inspirationsdagar med bl a föreläsningar. Erika Renström, näringslivsutvecklare i Boden är en av dem. Hon berättade om Bodens Masterplan 2031 och underströk också vikten av att få ta del av de ungas åsikter om framtiden. En stor del av arbetet har skett ute i skolorna där eleverna formulerat sina framtidsvisioner och filat på sina presentationer till Framtidsdagen då eleverna får ta del av varandras tankar, men också ger dagen en möjlighet för företagare och politiker att inspireras av de unga.

På plats under dagen kommer bland andra kommunalrådet Torbjörn Lidberg, Näringslivsstyrelsens ordförande Bo Strömbäck och  BUN-ordförande Britt-Marie Loggert närvara.

Mer information, kontakta
Malin Brändström, Teknikens Hus tfn 0920-49 22 17
Helena Lilja,Teknikens Hus tfn 0920- 49 22 11, 070-363 28 10
Erika Renström, Näringslivsförvaltningen Boden tfn 0921-62314, 070-290  23 14.

Läs mer om ENA >>
Läs mer om Unga spekulerar >>

2011-12-01
Baltiska fondens stipendier till ungdom och lärare med engagemang för skogen

Teknikens Hus
Fredag 2 december kl 13.30

Baltiska fonden delar i år ut stipendier till tre skolor samt ett ungdomsstipendium där stipendiaterna med särskild förtjänstfullhet arbetar för att höja intresset för skogsfrågor bland unga i Norrbotten.

Stipendierna delas ut av Jörgen Ericsson från Baltiska fonden. Närvarar vid ceremonin gör också Teknikens Hus representanter som är verksamhetschef Olle Nordberg, pedagog Marianne Nilsson och programansvariga Maria Hussami.

Kl 13.30  Stipendieutdelning
Varje stipendiat ger en kort presentation av sin ansökan.

C:a kl 15.00  Fikapaus
Fika i Husman Kök & Café.

C:a kl 15.30  Miljö på riktigt, Mats Karström
Mats Karström är biolog, gymnasielärare och en av grundarna till Steget före. Han kommer att berätta om sitt miljöprojekt och om Bokenskolans arbete med att skydda gammelskogar.

För mer information, kontakta:
Marianne Nilsson, marianne.nilsson@teknikenshus.se, 0920- 49 22 07.

2011-11-24
Dubbel vernissage i Teknikens Hus, Luleå
Teknikens Hus inviger två konstutställningar: Från Toffe till Farao och Pärla av pixlar.

I utställningen Från Toffe till Farao visar Kristoffer Ekelund konstverk inspirerade av Egypten. Kristoffer kallas för Toffe och han jobbar på Ateljé Inuti i Stockholm. Toffe är inspirerad av ett stadsbyggarspel för PC som heter ”Farao” och från bilderböcker om Egypten. Han målar, ritar och skulpterar och skapar en värld där han själv är byggherre.

Peter Vallsten från Arvidsjaur visar sin pärlplattekonst i utställningen Pärla av pixlar. Många av bilderna är porträtt i svart/vitt, musikhjältar i Peters liv. Den största pärlpattan i utställningen föreställer Super Mario. Den har tagit Peter mer än 150 timmar att göra och består av ca 60 000 pärlor.

Både Kristoffer och Peter finns närvarande i Teknikens Hus under fredagen. Om ni önskar träffa konstnärerna tidigare under dagen kan ni kontakta Helena Lilja.

 

Välkommen!

 

Mer information:
Helena Lilja, Teknikens Hus, tel: 070 – 363 28 10, 0920 – 49 22 11

Utställningarna visas i Teknikens Hus 26 november 2011 – 8 januari 2012.

 

Ladda ner pressmeddelande Dubbelvernissage>>

2011-09-22
ForskarFredag 23 september i Teknikens Hus Luleå
Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb. Möt dem, prova på och diskutera!Hela programmet finns på www.lulea.forskarfredag.se
Mer information, kontakta Helena Lilja Teknikens Hus tfn 0920-49 22 11.

Ur programmet:
Forskartorg kl 12-16
– Vård via webbkameran– gör en hudkonsultation och vårdplanering på distans!
Sofi Nordmark och Annette Johansson, Luleå tekniska universitet. Kolla dina födelsemärken med hudspecialisten Zerina Durakovic, Sunderby sjukhus, Kl 13.00- 13.30.
– Ett hus blir till – det senaste inom framtidens byggande!
Sofia Lindelöw och Gustav Nordström, Luleå tekniska universitet.
-Superstål och Bondjärn – hur gör man höghållfast stål?
Anna Carlsson Dahlberg och Patrik Wikström, SSAB.
-Varför problemlösning? Exempel från teknik och skidåkning – hur och varför forskar man inom matematik.
Josefin Lundqvist och Lars-Erik Persson, Luleå tekniska universitet.
-Hur grön är vattenkraften – hur påverkas vattenkvalitén i och grundvatten nivån längs reglerade älvar?
Dmytro Siergieiev, Luleå tekniska universitet.

Robolab Bygg och programmera legorobotar och lös uppdrag. Kl 10 – 16.
Möt TWISTY Prata med den virtuella figuren TWISTY. Kl 12 – 15.
Baldos II Kika närmare på LTU:s bränslesnåla bil Baldos II.
Livsviktigt Särskilda visningar för gymnasieelever av Folke Rydéns film om 21-årige Robin, som amputerat sin hand och hans väg till en ny robothand. Kl 10 och 12.

Ladda ner pressmeddelande ForskarFredag >>

2011-09-09
Nationell invigning av Geologins dag i Teknikens Hus
Geologins dag är ett årligt återkommande arrangemang. Över 60 olika arrangörer anordnar aktiviteter på olika platser i landet. Teknikens Hus har äran att arrangera den nationella invigningen av Geologins dag 2011. Välkommen!

Fredag 9 september
9.00 och 9.30
Finns det guld i Norrbotten? Christina Wanhainen från Luleå tekniska universitet berättar om sin forskning om guld och hållbar utveckling för skolelever i år 4-6.
10.00
Officiell invigning med avtäckning av jättemeteoriten. Karin Ringstad, representant för Geologins dag, deltar.
10.00 – 16.00
Vulkanutbrott med Evelina Eriksson och Sanna Naalisvaara från GIS, Geologiintresserade studenter, Luleå tekniska universitet.
Stendoktorerna Nils Jansson och Olof Martinsson, Luleå tekniska universitet identifierar besökarnas egna fynd.
Guldvaskning i Teknikens Park.
Öppen stenverkstad.
Tipstävling med fina priser.

För mer information kontakta Maria Hussami, programansvarig Teknikens Hus tfn 0920-49 22 09.

2011-06-27
Pressvisning av sommarens utställningar i Teknikens Hus
Tisdag 28 juni kl 10.00
Blå Gul Röd är producerad av Teknikens Hus och innehåller experiment och färglekar. Här kan besökaren lära om färg, experimentera med färgfilter, spela färgmemory, bygga färgpussel och få färginspiration. En trappa ner och ut i Teknikens Park finns möjlighet att måla på stora papper tillsammans.Art Machine är en lekfull färgverkstad där besökaren skjuter med digitala färgkanoner på en skärm, och skapar sina egna konstverk. Art Machine kommer från Science Projects i England.

En värld på spel är ett spel som har sin utgångspunkt i FN:s åtta milleniemål. Världens ledare möttes och satte upp målen till år 2015, mål som bland annat handlar om att minska fattigdom, bekämpa HIV/AIDS och förbättra mödrahälsovården. I En värld på spel får besökaren spela, samla poäng och lära mer om skillnader och orättvisor i världen. En värld på spel är producerad av Experimentarium i Danmark och Jaermuseet i Norge.

Ladda ner pressinbjudan (pdf)

Mer information, kontakta
Helena Lilja, Teknikens Hus tfn 0920- 49 22 11
Maria Hussami, Teknikens Hus tfn 0920-49 22 09

2011-04
Teknikens Hus är show room för den osynliga cykelhjälmen Hövding
Teknikens Hus är ett av fyra show room i Sverige för den osynliga cykelhjälmen Hövding. Hövding visas i Teknikens Husunder april och maj 2011. I Teknikens Hus finns Hövding i icke uppblåst läge. Besökarna kan prova kragen, som kommer attfinnas att köpa till sommaren runt om i landet. Hövding är en uppblåsbar cykelhjälm som tagits fram av Anna Haupt och Terese Alstin. Anna Haupt kommer ursprungligen från Luleå. Många drar sig för att använda vanlig cykelhjälm eftersom det ofta plattar till och förstör frisyren. Hövding är en diskret krage som cyklisten bär kring halsen. Kragen innehåller en hopvikt airbag som blir synlig först när man hamnari en olycka. Airbagen är utformad som en huva som omsluter och skyddar cyklistens huvud. Utlösningsmekanismen styrs med hjälp av sensorer som registrerar den onormala rörelsen hos cyklisten vid en olycka. Mer om Hövding se http://hovding.com
Kontakta tel 040-23 68 68 eller på
info@hovding.com
Kontakta Teknikens Hus: Britt-Marie Forslund tel 0920-49 22 18 Anna Haupt och Terese Alstin