Pressmeddelanden 2012

2012 12 04
Pressinbjudan

ENAde mot framtiden
Avslutningskonferens i projektet ENA

Teknikens Hus, Luleå
Onsdag 5 december kl 10.00 – 16.00

ENA står för Entreprenörskap Nätverk Arena och är ett projekt för entreprenöriellt lärande som pågått under tre år i Norrbotten. Projektet har skapat möjligheter till ökad samverkan mellan skola och näringsliv/organisationer, i syfte att stärka det entreprenöriella lärandet i Norrbotten.

Onsdag 5 december i Teknikens Hus är representanter från de medverkande kommunerna på plats för att nätverka och bidra med sina tankar och erfarenheter. Nu vill vi hålla liv i arbetet så de unga kan fortsätta ta initiativ, ansvar och omsätta sina idéer i handling, precis som skolans styrdokument uppmanar till.
Bengt Johannisson, Linnéuniversitetet och högskolan i Jönköping, Sveriges första professor i entreprenörskap deltar i konferensen med kommentarer och inspel.

Ur programmet:
11.15 – 12.15 Bara man har tålamod. Kjell-Åke Johansson, VD Expandum samt Jonas Gustavsson, rektor Malmens friskola, Marianne Aittamaa, vik rektor Hedskolan och Susanne Köhler, lärare Sjöparksskolan, alla från Gällivare berättar om sitt tålmodiga, gemensamma och framgångsrika arbete med en gemensam entreprenörsvecka för alla åttor i Gällivare kommun.
13.45 – 14.45 Vernissage – här visas konferensdeltagarnas tankar om framtiden om hur vi tillsammans kan fortsätta stimulera de entreprenöriella förmågorna hos barn och unga.
14.45 – 15.45 Nätverkandets betydelse. Mats Westerberg, professor i Entreprenörskap vid Luleå tekniska universitet föreläser.
15.45 – 16.00 Nästa steg. Eva Jonsson, vice VD Teknikens Hus summerar dagen.

Mer information, kontakta:
Malin Brändström Projektledare ENA malin.brandstrom@teknikenshus.se  tfn 0920-492217
Eva Jonsson Vice VD Teknikens Hus eva.jonsson@teknikenshus.se tfn 0920-492285

ENA är ett treårigt projekt som drivs av Teknikens Hus och är en del av landstingets strategi för tillväxt. ENA finansieras av Norrbottens läns landsting, Längmanska företagarfonden, Swerea Mefos, Elektronik-/IT industri, Teknikföretagen, näringslivskontor och skolförvaltningar i för närvarande sex kommuner (Boden, Gällivare, Kalix, Luleå, Överkalix, Övertorneå) och Skolverket. Mer om ENA: http://www.teknikenshus.se/skola/entreprenorskap/

2012-11-22
Pressinbjudan

Möt slöjdaren Per Helldorff
Teknikens Hus Luleå
23-24 november 2012

I år fyller Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund SHR 100 år. Under jubileumsåret firas slöjden med utställningar, workshops och en mängd aktiviteter i hela landet. Teknikens Hus uppmärksammar jubileet med att visa utställningen Pers mekaniska kabinett, en finurlig samling mekaniska och musikaliska konstverk skapade av den rikskände slöjdaren Per Helldorff från Svalsjö i Östergötland. 2012 tilldelades Per Helldorff riksförbundets stora jubileumsstipendium på 50 000 kr.

– Mitt arbete är en hyllning till träåldern, den tid då trä var konstruktionsmaterialet och all mekanik provades och tillverkades i trä, säger Per.

Välkommen att träffa Per Helldorff i Teknikens Hus!
Per är tillgänglig för mediekontakter fredag och lördag 23-24 november.
Under lördag 24 november kommer Per att hålla två visningar av sin utställning för Teknikens Hus publik. Tider för visningarna är kl 12.30 och 14.30.
Under sin vistelse i Teknikens Hus håller Per också en workshop i täljd mekanik.
Kontakta Per Helldorff  tfn 076-016 69  14.

Kontaktperson i Teknikens Hus är utställningsansvariga Anna Almqvist, tfn 0920-492286.

2012-11-16
Pressmeddelande

Skog, trä och papper
Teknikens Hus, Luleå
Lördag 17 november kl 10 – 16

Under en familjedag med fri entré sjuder det av skogsaktiviteter i Teknikens Hus.

Ur programmet:
– Möt skogsnäringen från Boden och Luleå.
– Tävla och vinn en weekend på Piteå havsbad.
– Testa jaktsimulatorn.
– Provsitt den stora skördaren som står utanför Teknikens Hus.
– Tillverka eget papper och gör en bok.

Mer information:
Anders Nenzén Skoglig Samverkan i Norrbotten
070 547 06 66, anders.nenzen@akaskog.se
Helena Lilja Teknikens Hus
0920 49 22 11, helena.lilja@teknikenshus.se
Camilla Isaksson Teknikens Hus
092049 22 13, camilla.isaksson@teknikenshus.se

2012-08-23
Pressvisning

VÅLD– en angelägen utställning
och workshop för ungdomar

Teknikens Hus Luleå
Fredag 24 augusti kl 10.00

Utställningen VÅLD började som ett projekt på Virserums konsthall. 12-22-åringar  intervjuades om sin uppväxt och sin skoltid. Ungdomarna fick skriva om det taskigaste de  gjort eller det taskigaste någon gjort mot dem. Samtidigt pågick flera olika skapargrupper.  Utställningen VÅLD bygger på ungdomarnas berättelser. De sanna historierna berättas med hjälp av tio påhittade ungdomar. Besökarna får möta de fiktiva personerna, fem tjejer och fem killar, i utställningen. De kämpar med problem som de flesta varit med om, men som vi kanske inte ens tänker på som våld. Men vi känner igen känslan i magen.

Vid pressvisningen medverkar fältkonstnär Carolina Jonsson från Virserums konsthall. Klass 9 C från Nya läroverket i Luleå finns i utställningen och genomför en workshop under ledning av mediepedagog Marlene Merilä från Teknikens Hus.

Utställningen VÅLD visas i Teknikens Hus till 7 oktober och är öppen för allmänhet och bokade skolklasser.

Kontaktperson i Teknikens Hus är mediepedagog Marlene Merilä tfn 0920-49 22 45.
Läs mer om VÅLD i Teknikens Hus >>

2012-06-26
Pressmeddelande
Sommar i Teknikens Hus
25 juni – 19 augusti är Teknikens Hus i Luleå öppet alla dagar kl 10-16

Mekanikglädje och 100 % luftbus
Sommarens två nya utställningar heter K.U.G.G. och Air ett luftrum. Utställningarna är producerade av Teknikens Hus och innehåller massor av experiment med mekanik och luft.
Ur sommarprogrammet
– Zulapatrullens äventyr i tiden. Ny kupolfilm i Planetariet. Patrullen reser i tiden för att få fast miljöboven Deliria. På sin resa ser de hur vår planet blev till och hur olika livsformer utvecklats. Varje dag kl 11.00, 12.00 och 15.00.
– Möt Marie Curie! Världens första kvinnliga nobelpristagare berättar och experimenterar i sitt laboratorium. Familjeförställning varje dag kl 13.00.
– Såpbubbleshow. Varje dag på Torget kl 11.30 och 14.30.
Hela sommarprogrammet >>
4 juli – Water bottle rocket challenge
4 juli kl 15.00 deltar Teknikens Hus i ett rekordförsök till Guinness rekordbok.  Under 24 timmar försöker skolor, universitet, science center och allmänhet runt om i världen att slå rekord i antal avfyrade vattenraketer. Initiativet till rekordförsöket kommer från University of Central Lancashire i England och den amerikanska rymdstyrelsen NASA.

För mer information,
kontakta receptionen i Teknikens Hus tfn 0920- 49 22 01.

2012-06-04
Pressmeddelande
Se venuspassagen med Teknikens Hus
6 juni kl 01. 30  (OBS! Tiden)
Kajen nedanför Kulturenshusrondellen
Norra hamn, Luleå

Kom och se venuspassagen, en astronomiskt historisk händelse!
Teknikens Hus tar med sin Sunspotter, ett instrument som låter dig se mot solen på ett  säkert sätt. Det finns även särskilda förmörkelseglasögon att låna, men framför allt kan du se solskivan projiceras i Sunspottern och Venus skugga som en prick.

Ställ väckarklockan, ta med familjen, kom förbi på väg hem från studentbalen.
Teknikens Hus hälsar alla välkomna, stora som små.

Vid händelse av mulet, ställs evenemanget in. Kolla på Facebook och Teknikens Hus hemsida www.teknikenshus.se efter midnatt.

För mer information kontakta Britt-Marie Forslund, Teknikens Hus
tfn 0920-49 22 18/ 070-539 09 29 .

Om Venuspassagen
Venuspassagen är en sällsynt astronomisk händelse som händer nästa gång om 105,5 år!
Under passagen, som tar cirka sju timmar, kan Venus ses som en liten, mörk fläck som  rör sig från vänster till höger i solens övre kant. Det är farligt för ögonen att titta rakt på solen. Du måste antingen titta på en projicerad bild eller genom ett särskilt filter. Sotat glas är inte säkert för ögonen! Det bästa sättet att se den historiska händelsen är att kontakta forskare eller fråga Teknikens Hus var och hur man kan titta på venuspassagen på ett säkert sätt. Det måste vara klart väder och du måste förstås befinna dig på en plats där solen syns under nattimmarna. Passagen pågår den här gången mellan kl 00.05 och 06.40, natten mot 6 juni. Om du vill se hela venuspassagen, från början till slut, måste du befinna dig på en plats med midnattssol.


2012-05-04

Pressmeddelande
Teknikens Hus vinner kvalitetsligan igen!

För tredje året i rad rankas Teknikens Hus högst i den kvalitetsmätning som Skolverket   gör av Sveriges science center inför fördelningen av statsanslaget. Med 36 av 40 möjliga poäng är Teknikens Hus överlägsen vinnare.

Bedömningen av kvaliteten görs i åtta kategorier:
–       Lägger vikt vid att barns och elevers lärande stimuleras
–       Anlägger genusperspektiv
–       Kännetecknas av mångfald i gestaltning och uttrycksformer
–       Bidrar till pedagogisk förnyelse
–       Samarbetar men universitet, folkbildning, näringsliv och samhälle
–       Skapar förståelse för samspelet mellan människor, samhälle, teknik och naturvetenskap
–       Kännetecknas av en tvärvetenskaplig kunskapssyn
–       Stimulerar till nytänkande och entreprenörskap

Mer information om Skolverkets anslag till science center:
http://www.skolverket.se/fortbildning-och-bidrag/statsbidrag/science-center-1.68607

Jag är mycket stolt över detta. Poängen är en kvittens på att Teknikens Hus gör ett gediget arbete med lärande och fortbildning i teknik och naturvetenskap i hela regionen. Det premierar vår höga kvalitet i utställningar och program och stärker oss i vår ambition att fortsätta arbetet med att skapa det Nya Teknikens Hus. Vi ska göra en bra plats bättre med mer resurser för skolorna, mer kommunikation av vetenskap och forskning, och en utvecklad arena för kreativitet och innovation.

För mer information kontakta mig gärna
Tfn 0920 – 49 22 12, E-post olle.nordberg@teknikenshus.se

Med vänliga hälsningar
Olle Nordberg, Verksamhetschef

2012-03-07
Pressinbjudan
Gender day

Torsdag 8 mars kl 10-16
Teknikens Hus, Luleå

Ur programmet:
Marie Curie och hennes vetenskapsskola för vetgiriga
Föreställningar kl 10.15, 12.00 och 13.30.
Låt oss presentera Marie Curie, världens första kvinnliga nobelpristagare! Madame Curie berättar om sitt liv som forskare, lärare och pionjär. Skådespelerskan Eva-Britt Tjernqvist är Marie Curie.

Träffa kvinnliga studenter från LTU
Studenterna gör bland annat glass med flytande kväve, bygger och konstruerar med publiken, berättar och svarar på frågor.

Möt kvinnliga forskare från sju länder
Klicka dig fram i vår nya databas och ta del av forskarnas berättelser.

Prata med TWISTY
Passa på att prata med TWISTY om könsroller.

Hela programmet för Gender day i Teknikens Hus finns på www.teknikenshus.se

För mer information, kontakta
Marlene Merilä, Teknikens Hus, tfn 0920-49 22 45.
marlene.merila@teknikenshus.se

Gender day arrangeras inom ramen för TWIST (Towards Women in Science and Technology) som är ett EU finansierat projekt. Projektet vill bland annat uppmärksamma unga människor på möjliga karriärmöjligheter inom teknik och naturvetenskap samt att lyfta medvetenheten om kvinnors roll inom teknik och naturvetenskap. Projektet riktar sig till ungdomar, deras lärare och föräldrar samt till allmänheten. Teknikens Hus deltar i detta projekt tillsammans med andra science center och museer från hela Europa. http://www.the-twist-project.eu/sv/

2012 01 26
Pressvisning
Ett barn blir till
Fotoutställning Lennart Nilsson

Fredag 27 januari kl 10.00
Teknikens Hus, Luleå

Nu visar Teknikens Hus 30 fantastiska bilder i storformat ur Lennart Nilssons klassiska fotoserie Ett barn blir till, om det mänskliga fostrets utveckling, från befruktningsögonblicket fram till födelsen.

Lennart Nilsson är en pionjär inom medicinskt fotografi. I samarbete med forskare och med specialbyggda mikroskop och kameror skapade han de världsberömda bilderna. Nilsson fick sitt internationella genombrott 1965 när den amerikanska tidningen LIFE Magazine publicerade hans bilder av livets begynnelse och det mänskliga fostrets utveckling. Samma år som reportaget publicerades i LIFE, kom Lennart Nilssons bok Ett barn blir till ut. Boken blev snabbt en stor framgång och har getts ut i fler än 20 länder.

Vid pressvisningen medverkar Anne Fjellström, VD för Lennart Nilsson Photography. Anne är Lennarts styvdotter och de båda har känt varandra i nästan 30 år. Några särskilt inbjudna småbarnsföräldrar med barn närvarar också. Välkommen!

Fotoutställningen Ett barn blir till är producerad av Fotografiska i Stockholm.
Mer information, kontakta utställningsansvariga Anna Almqvist, tel 0920-49 22 86.