Pressmeddelanden 2016

PRESSMEDDELANDE 20161215

Öga för geologi
Ny vandringsutställning
Invigning i Teknikens Hus Luleå
Fredag 16 december kl 14.00

Välkommen till invigning av Öga för geologi, en helt ny vandringsutställning från Teknikens Hus
och Sveriges geologiska undersökning!
Vad behövs för att sätta ihop en mobiltelefon? Vilka ämnen används till vardagsföremålen runt
omkring oss? Vad gömmer sig under våra städer och hur viktigt är det att återvinna metallerna? Var
finns fyndigheterna och kan det ta slut? Det här är några frågor besökaren möter i utställningen,
som riktar sig till barn och unga. Efter avslutad visning i Teknikens Hus ska Öga för geologi turnera
i Sverige.
Utställningen är en del i ett treårigt regeringsuppdrag till SGU som syftar till att öka kunskapen om
geologins betydelse för samhällsbyggnad och tillväxt. Utställningens fokus ligger på minerals och
metallers betydelse för samhället och vill peka på hur mycket våra liv påverkas av frågor som rör
geologi.
Utställningen öppnas av Lena Söderberg, generaldirektör på SGU, och Kristina Jonsson,
verksamhetschef i Teknikens Hus. Vid invigningen deltar också flickor och pojkar 10-11 år från
Teknikens Hus eftermiddagsklubb ScienceClub@TH.
Läs mer om Öga för geologi >>

Mer information, kontakta
Maria Adlerborn, utställningsansvarig Teknikens Hus 0920-49 22 06.
Kaarina Ringstad, kommunikatör SGU, tfn 018-17 92 38.

PRESSMEDDELANDE 20161202
Släck ljuset!
Brandsäkerhet med Räddningstjänsten och studentföreningen BRINN.

I Teknikens Hus Luleå lördag 3 december kl 11-14.

Adventstider och tusentals ljus tänds. Men vi måste komma ihåg att släcka också! Ibland händer ändå det som inte får hända och elden är lös. Lördag 3 december får Teknikens Hus besökare lära sig mer om brandsäkerhet. Räddningstjänsten och studentföreningen BRINN från Luleå tekniska universitet finns i Teknikens Hus för att visa vad vi kan göra om olyckan är framme. Räddningstjänsten kommer att visa eldsläckning i bland annat kläder och BRINN demonstrerar hur man kan förebygga eldsvådor därhemma. Personalen från Räddningstjänsten har med sig brandbilen. Om ett skarpt larm kommer måste de dra iväg!
Läs mer här >>

Mer information, kontakta Mia Gulliksson, programansvarig Teknikens Hus tfn 0920-49 22 21.

PRESSMEDDELANDE 20161125
Medveten modekonsumtion, upcycling och återbruk
Finissage för utställningen Stilmedveten
Teknikens Hus Luleå, lördag 26 november kl 11-14

Hur många tröjor behöver du egentligen? Svenskarnas modekonsumtion har fördubblats de senaste 30 åren. Material och billiga kläder massproduceras ofta under dåliga arbetsvillkor och med liten hänsyn till miljön. Utställningen Stilmedveten handlar om mode och hållbarhet och belyser de problem som vår snabba konsumtion av kläder orsakar. Men framförallt vill utställningen inspirera och ge verktyg att påverka och förändra.

Lördag 26 november är sista visningsdag för Stilmedveten i Teknikens Hus. Under finissaget har besökarna en sista chans att se utställningen. Under dagen kan de möta Moa Rönnåsen och Erika Granstrand från Sveriges konsumenter som berättar om medvetet mode. Modebloggaren Alva Rydell inspirerar med sina upcyclade plagg. Ann-Helén Eriksson från Röda korset berättar om deras verksamhet och tar emot kläder till organisationens insamling.

Finissage Länge leve skjortan! >>
Alva Rydells blogg >>
Sveriges konsumenter >>
Röda korset i Luleå >>

Mer information, kontakta
Mia Gulliksson, programansvarig Teknikens Hus tfn 0920-49 22 21.

PRESSMEDDELANDE 20161118
Vad behöver man packa med på rymdresan?

Femteklassare genomförde en rymdstafett med den svenska astronauten Christer Fuglesang fredag 18 november i Teknikens Hus i Luleå. Klasserna, som har ett specialintresse för rymden, har arbetat med ämnet i skolan under hösten, för att vara förberedda inför besöket. Bland annat programmerades robotar att samla rymdskrot, barnen simulerade naturkatastrof med påföljande flykt ut i universum och eleverna läste böcker av Fuglesang. Under träffen hade barnen massor av frågor till vår svenske astronaut! Christer var som vanligt full av engagemang och glad att få träffa så många som ville gå i hans fotspår.

Teknikens Hus hade astronomiskt finbesök av Christer Fuglesang, Sveriges förste och hittills enda astronaut, på fredagen. Bland flera hundra sökande hade Innanbäckens skola från Kalix, Östra skolan och Benzeliusskolan från Luleå fått chansen att lyssna på Christers föreläsning, ställa frågor och genomföra en rymdstafett –vad kan man inte vara utan i rymden och vad VILL man inte vara utan?

För att förbereda sig inför dagen hade klassen från Innanbäckens skola i Kalix sett Christer på Barnkanalen och livestreaming från ISS. Undervisningen i skolan kopplades till Christers bok ”13 dygn i rymden”. Senare i höst ska de presentera sitt rymdarbete för de yngre eleverna på sin skola.

Östra skolan hade ändrat sin kursplan för att kunna träffa Christer den 18 november. I vanliga fall studerar de universum först i år 6. De hade tagit reda på mycket om rymden och sett filmer. De programmerade en rymdrobot så den kunde promenera med en astronaut och samla in rymdskrot. Nu planerar eleverna att göra en modell av vårt solsystem utomhus.

Benzeliusskolan hade planerat en rymdresa med en rymdfärja efter en naturkatastrof på jorden. Var skulle de ta vägen? Mars, månen…eller någon annanstans? Och vad behövde de ha med sig? Under mötet med Christer Fuglesang fick de svar på många av sina frågor och nya väcktes.

Efter träffen i Teknikens Hus var Christer imponerad av elevernas rymdkunskaper. Han lämnade gärna stafettpinnen vidare. Bland de här vetgiriga barnen finns det säkert en blivande astronaut!

Mer information, kontakta Linda Ökvist Johansson tfn 0920-49 22 03.

PRESSMEDDELANDE 20161117
Skogens dag i Teknikens Hus
Lördag 19 november kl 10.00-15.00
Teknikens Hus Luleå

Skogen är en plats för upptäcksfärd, avkoppling och sinnesro. Skogen är också en arbetsplats och en råvarukälla för pappers- och trävaruindustrin. I Teknikens Hus skogsutställning kan besökaren mysa under trädkronorna, räkna årsringar på träden och lära känna skogens djur. Här finns också chans att såga stockar i minisågverket och göra sitt eget papper. Skogsutställningen har fått en ny del under hösten, som berättar ännu mer om hur höga träd i skogen kan bli till papper. Den nya utställningsdelen om skogsplanering, avverkning och massatillverkning invigs under Skogens dag.

Skogens dag i Teknikens Hus är ett samarbete mellan Skoglig samverkan Norrbotten och Teknikens Hus. Representanter för de stora aktörerna inom skogsindustrin finns på plats och genomför en tipstävling för besökarna som handlar om skogens kretslopp. Stipendier till tre skogsstudenter med stark anknytning till Norrbotten kommer att delas ut, ur Norrbottens enskilda skogsbruks stipendiefond.

Här finns också lärare och elever från Kalix Naturbruksskola för att visa på skogen som arbetsplats och berätta om utbildningar med framtidsutsikter. Gå inte vilse i skogen – Lantmäteriet är med för att visa och berätta om kartor och Geografiska informationssystem GIS. För den som funderat hur det är att sitta i en stor skogsmaskin finns chansen att testa, en maskin kommer att vara uppställd utanför Teknikens Hus. Se hela programmet här >>

Mer information, kontakta
Ulf Sandström, verksamhetsledare Skoglig samverkan tfn 070-608 42 31.
Mia Gulliksson, programansvarig Teknikens Hus tfn 0920-49 22 21.
PRESSMEDDELANDE 20161111
Rymdvecka i Teknikens Hus
Det mesta handlar om rymden i Teknikens Hus under veckan som kommer. Fortbildning för lärare, miniföreläsningar och besök av Sveriges astronaut Christer Fuglesang står på programmet.

Rymdkontakt
Måndag 14 november kl 14.00-20.00
En fortbildningsdag för lärare. Rymdforskare från Luleå tekniska universitet föreläser, deltagarna ges möjlighet att testa astronomiska appar och program, konstruera och avfyra raketer samt se rymdfilmer i Teknikens Hus planetarium. Kl 18.00 föreläser Christer Fuglesang om sina uppdrag på rymdstationen ISS i Aula Aurora vid Luleå tekniska universitet.  Läs mer här >>

Leva på Mars?
Tisdag 15 november kl 09.00-11.00
Professor Javier Martin-Torres från Luleå tekniska universitet föreläser om testinstrumentet HABIT och projektledare Johanna Bergström-Roos från LTU Business vid Rymdcampus i Kiruna föreläser om testerna av HABIT i karg miljö och på hög höjd. Åttondeklassare från Luleå, som deltar i föreläsningarna, tävlar efteråt i prickskytte med egentillverkade raketer. Eleverna ska försöka få sina raketer att landa på Mars! Ladda ner pdf >>

Femteklassare möter Christer
Fredag 18 november kl 11.30-13.00
Christer berättar om livet på rymdstationen ISS för klasser från Kalix och Luleå med ett specialintresse för rymden. Efteråt är det frågestund och sedan genomför klasserna en rymdstafett tillsammans med Christer. Uppdraget handlar om vad man behöver ta med sig ut i rymden. Läs mer här >>

Mer information, kontakta
Marianne Nilsson, pedagog Teknikens Hus tfn 0920-49 22 07.
Linda Ökvist-Johansson, pedagog Teknikens Hus tfn 0920-49 22 03.

 

PRESSMEDDELANDE 20161028
Höstlov i Teknikens Hus
Lördag 29 oktober – söndag 6 november

Mörker och ljus – höstlovsbus! Teknikens Hus bjuder in alla lovfirare till en höstlovsvecka full av aktiviteter.

Populära Robolab är öppet dagligen under lovet. Här kan besökarna programmera och testköra legorobotar med materialet Lego Mindstorms. För de yngre finns också en programmeringsutmaning – Blue Bots är minirobotar som letar skatter på en skattkarta.

Rymden upphör aldrig att fascinera. Därför erbjuds höstlovsfirarna extra många chanser att se stjärnor, norrsken och andra himlafenomen i den guidade visningen Himlasyner i Planetariet. Och intill rymdraketen Orion mitt i utställningshallen kan besökaren skjuta iväg vattenraketer rakt upp i taket.

Varje dag under lovet kan besökarna också uppleva en färgskimrande såpbubbleshow på Torget mitt i huset.

Hela höstlovsprogrammet >>

Mer information, kontakta Mia Gulliksson, programansvarig, tfn 0920 -49 22 21.

 

PRESSMEDDELANDE 20161019
Kemins dagar i Teknikens Hus
Fredag 21 oktober för skolan
Lördag 22 oktober för allmänheten

Årets tema för Kemins dagar är hälsa. Speciella kemiexperiment tas fram och nu handlar experimentet om hygien och rent vatten. Bakom arrangemanget står Svenska Kemistsamfundet, Nationalkommittén för kemi, Kemilärarnas resurscentrum och IKEM.

Kemins dagar är ett årligen återkommande arrangemang i Teknikens Hus i Luleå.
Mer om Kemins dagar i Teknikens Hus >>

Fredag 21 oktober
Skolklasser med 10-11-åringar bjuds på en kemishow som bubblar, ryker och pyser. Sedan deltar de i en kemi-workshop med oljor och tensider. Kl 10.00- 11.30.
Lördag 22 oktober
Kemishowen visas på Torget mitt i huset kl 12.00 och 14.00. Under dagen kan besökarna experimentera med oljor och tensider i den öppna familjeverkstan, under ledning av Teknikens Hus pedagog.

Mer information, kontakta
Linda Ökvist-Johansson, pedagog Teknikens Hus 0920-49 22 03.
Mia Gulliksson, programansvarig Teknikens Hus 0920 -49 22 21.

PRESSMEDDELANDE 20160627
Astronomisk sommar i Teknikens Hus
Pressvisning i Teknikens Hus Luleå
Tisdag 28 juni kl 10.00

Sommaren 2016 i Teknikens Hus har rymdtema. Alla dagar från 27 juni – 14 augusti kan Teknikens Hus besökare se vetenskapsteatern Den röda planeten, gå på guidade stjärnvisningar i Planetariet, uppleva utställningen Rymdresan med den svenske astronauten Christer Fuglesangs egen berättelse från tyngdlösheten ombord på ISS, göra ett Marslandarsläpp och mycket mer.

Välkommen på en visning av sommarens program! Skådespelare Malin Falk, som gestaltar den vetgiriga Maja, kommer att inleda med ett bubblande och pysande Marsexperiment från vetenskapsteatern. Sedan går vi ut i parken där vi testar vattenraketuppskjutning tillsammans med programansvariga Mia Gulliksson. Som avslutning berättar Mia mer om sommarens program. Astrosommar i Teknikens Hus >>

Medverkar under visningen gör också inbjudna barnfamiljer från Luleå.
Välkommen!

Mer information, kontakta
Mia Gulliksson, programansvarig Teknikens Hus 0920 -49 22 21.

PRESSMEDDELANDE 20160517
Åttor tävlar i Teknikjakten
Luleå tekniska universitet utmanar ungdomar från länet

Torsdag den 19 maj kommer c:a 150 åttondeklassaren från Arjeplog, Boden, Luleå, Jokkmokk och Kiruna till Luleå tekniska universitet för att delta i Teknikjakten. Institutioner vid universitetet har tagit fram utmaningarna. Ungdomarna tävlar i lag och ska lösa uppdrag som relaterar till naturvetenskap, teknik och matematik. Lagledare och förebilder är studenter från universitetet. Ungdomarna dokumenterar klassens besök och gör en film av just sin resa. Lagkänsla och kunskap blir avgörande för vilka lag som tar hem priserna.

Syftet med dagen är att öka intresset för teknik och visa att teknik återfinns i många olika utbildningar inom Luleå tekniska universitet. Med Teknikjakten vill arrangörerna också visa att teknik är roligt, betona att samarbete är viktigt och att alla kan bidra till laget med sina olika förmågor.

10.00 Välkommen till Teknikjakten 2016! Ljusgården i C-huset (intill StiL).
10.30 – 13.30 Tävlingsuppdrag i B, E och F-husen.
Kontakta Helena Lilja eller Susanne Ljunghager för att hitta klasserna.
14.00 – 14.30 Prisutdelning i Ljusgården i C-huset (intill StiL).

Arrangör är Luleå tekniska universitet med Teknikens Hus som samarbetspartner.

För mer information, kontakta
Susanne Ljunghager susanne.ljunghager@ltu.se / 0920-49 33 64.
Helena Lilja helena.lilja@teknikenshus.se / 0920-49 22 11

PRESSINBJUDAN 20160316
Högstadieelever laddar kökssoffor
Punkslöjd och möbeldesign möts i skapandeskolaprojekt

Teknikens Hus Luleå
Torsdag 17 mars kl 13.00

Den traditionella kökssoffan är en gammal kär vän för många. En plats, mitt i händelsernas centrum, för vila, samvaro och laddning av ny energi i kropp och själ. Nu lyfts soffan fram och får nytt liv. Grupper av högstadieelever från Luleå har laddat varsin kökssoffa med samtida värden, sina egna kreativa uttryck och sina egna känslor under en för- eller eftermiddag. Här finns soffor med namn som Livet leker, The sick one och Hjärtesoffan.

Välkommen att provsitta kökssofforna! Under pressvisningen är en sjundeklass från Bergskolan i Teknikens Hus och laddar sin soffa. Slöjdarna Petra och Felix är också med samt pedagogen Mia från Teknikens Hus.

#laddakökssoffan är ett skapandeskolaprojekt som leds av slöjdarna Petra Eriksson och Felix Wink och genomförs i samarbete mellan Luleå kommun, länshemslöjdskonsulenterna vid Norrbottens läns landsting och Teknikens Hus. Kökssofforna samlas på slutet till en utställning som öppnar lördag 19 mars. #laddakökssoffan >>

Mer information kontakta
Mia Gulliksson, pedagog i Teknikens Hus, tfn 0920-49 22 21 / 072-539 09 31.
Petra Eriksson, slöjdare, tfn 073-928 52 75.
Felix Wink, slöjdare, tfn 073-833 05 64.
Joakim Hellgren, Kulturskolan i Luleå, tfn 070-628 26 06
Pia Jägstrand, länshemslöjdskonsulent i Norrbotten, tfn 0920-24 35 18.

PRESSMEDDELANDE 20160303
E-sport i Teknikens Hus
Fredag 4 mars kl 18.00 – 02.00

Emily ”QueenE” Krumlinde är ett pizzaälskande E-sportproffs som kommer till Teknikens Hus för att uppvisningsspela och hålla ett small talk. Hon kommer att berätta om sitt liv som professionell E-sportare och publiken får chans att ställa sina egna frågor.

QueenE bor och verkar i London och har en stabil fanbase som följer hennes sändningar på nätet. 2014 rankades hon som Sveriges bästa kvinnliga StarCraft-spelare men har nyligen breddat sig till att spela fler spel, t ex Overwatch.

Under kvällen blir det CS:GO-turnering och besökarna får också testa olika spel t ex GuitarHerolive, SuperSmash, MarioKart och SuperMario. Samuraj Kommunikation från Luleå ger besökarna chans att testa Oculus Rift, glasögon för virtual reality gaming.

E-sport i Teknikens Hus arrangeras tillsammans med youTH, som är Teknikens Hus ungdomsråd, och Arctic Amazons, en e-sportförening från Norrbotten.

Mer information, kontakta programansvariga Helena Lilja, Teknikens Hus 0920 -49 22 11.
Mer om E-sport i Teknikens Hus >>

PRESSMEDDELANDE 20160223
Ladda ner (pdf) >>

Gnistans friktionsdag
Designa din energismarta framtid – Tema: livsmedel

Välkommen till Teknikens Hus
24 och 25 februari 2016
Kl 09:30-14:00
Vad är Gnistan?
Gnistan är ett projekt som ska stimulera ungdomar att intressera sig för naturvetenskap och teknik och samtidigt öka medvetenheten för hållbar utveckling. 24 och 25 februari kommer fyra högstadieklasser från Norrbotten till Teknikens Hus för att starta upp projektet Gnistan där de under sex veckor kommer att jobba med utmaningen ”Designa din energismarta framtid – tema: livsmedel”. Arbetet redovisas för allmänheten och en jury på Visionsdagen 14 april i Teknikens Hus.
Schema för dagen:
09:30-10:00 Uppstart
10:00-11:00 Friktionsutmaningar, Workshop
11:00-12:00 Lunch
12:00-14:00 Youth Space – Workshop där eleverna jobbar med utmaningen
Deltagande skolor:
Pitholmsskolan 8C, Piteå (24 feb)
Hertsöskolan 8A, Luleå (24 feb)
Pitholmsskolan 8A, Piteå (25 feb)
Norrskenets Friskola klass 8, Kalix (25 feb)

Bakom projektet står Svenska Science Center, Vattenfall och Unga Forskare.
Kontaktpersoner för Gnistan i Teknikens Hus är Tomas och Linda:
tomas.jonsson@teknikenshus.se, 0920 – 49 22 57
linda.okvist.johansson@teknikenshus.se, 0920 – 49 22 03

Läs mer om Gnistan >>