Pressmeddelanden 2018

PRESSMEDDELANDE 20181204
Pedagoger prisas för skogliga projekt vid Baltiska fondens stipendieutdelning
Teknikens Hus torsdag 6 december kl 14.00

Integration, lärglädje, skogen som klassrum, lustfyllda skogsupplevelser och hållbarhet – fyra skolor och en förskola i länet prisas för sina skogsprojekt tillsammans med eleverna.

Stipendier på totalt 100 000 kr delas ut till pedagoger för deras skogsengagemang. Baltiska fonden belönar pedagoger från Harads, Vittangi, Boden, Vitå och Sikfors vid en festlig ceremoni i Teknikens Hus. Jörgen Ericsson från Handelsbanken är Baltiska fondens representant vid utdelningen då varje stipendiat får tillfälle att berätta om sitt arbete och åhörarna chans att ställa sina frågor. Deltar vid utdelningen gör också Linda Ökvist Johansson från Teknikens Hus.
Mer om Baltiska fondens stipendier 2018 >>
För mer information, kontakta
Linda Ökvist Johansson, Teknikens Hus, tfn 0920 550 803.

PRESSMEDDELANDE 20181026
Bubbel och brus – höstlov i Teknikens Hus
27 oktober – 4 november alla dagar kl 10-16

Höstlov i Teknikens Hus betyder full fart i experimentverkstäder och utställningar. Mängder av lovlediga barn och familjer kommer för att experimentera, konstruera och för att se häxan Teknika röra om i sin gryta.

Varje dag under lovet kl 13.00 uppenbarar sig Teknikens Hus egen häxmadam med grodsnor, myrkiss och spindelägg i högsta hugg. Programmering av legorobotar pågår kl 12.00 – 15.00 i Robolab och i Bygglovsverkstan får besökarna konstruera och testa bygguppdrag. På övre plan kan besökarna testflyga sina pappersplan och här finns också Jobbcirkus, en utställning från Arbetets museum, som vill hjälpa unga inför gymnasievalet. Hela höstlovsprogrammet >>

För mer information, kontakta
Malin Brändström, programansvarig tfn 0920-550 805/ Marlene Merilä tfn 0920-550 845 / Teknikens Hus reception tfn 0920-550 800.

PRESSMEDDELANDE 20181011
Ensamkommande ungdomar möter Norrbotten i Teknikens Hus
Lördag 13 oktober kl 11.00-16.00

Teknikens Hus kan beskrivas som ett Norrbotten i miniatyr. I ett integrationsprojekt ges nyanlända ungdomar och  andra besökare möjlighet att träffas, lära mer om länet, experimentera och ha roligt tillsammans. Ungdomarna, som kommer från Jokkmokk och Kiruna, får testa teknik, elektronik, programmera robotar, tillverka och avfyra raketer, filma i mediastudion, besöka en guidad stjärnvisning i Planetariet och lösa konstruktionsuppdrag, allt under ledning av Teknikens Hus pedagoger. Det kommer att talas enkel svenska och en dari-tolk finns med.

För mer information kontakta Linda Ökvist Johansson, projektledare Teknikens Hus.
0920-550 803, linda.okvist.johansson@teknikenshus.se

Integrationsprojektet Tillsammans i Teknikens Hus vill skapa en mötesplats över språk och kulturella gränser med utbildning och experiment inom teknik och naturvetenskap. Samtidigt vill projektet ge kunskap om Norrbottens näringar och miljö. Teknikens Hus är en kreativ plats där alla ensamkommande ungdomar får upptäcka, ha roligt ihop och umgås. Tillsammans i Teknikens Hus är möjligt tack vare medel från Region Norrbotten, Länsstyrelsen, Luleå kommun och Bodens kommun. Tillsammans i Teknikens Hus >>

PRESSMEDDELANDE 20180928
HABIT – en Norrbottnisk marsfarare
Första svenska forskningsinstrumentet till Mars presenteras i Teknikens Hus Astronomins Dag lördag 29 september kl 11.00

Världsledande rymdforskning görs vid Luleå tekniska universitet och som första norrbottniska (och svenska) instrument någonsin kommer den smarta klimatstationen HABIT att skickas till Mars. I expeditionen ExoMars 2020 landar den europeiska rymdstyrelsen ESA en forskningsplattform, där HABIT ingår, på den röda planeten. Syftet med expeditionen är att utforska möjligheterna för människor att bosätta sig på Mars. Mer om HABIT >>

Astronomins Dag firas med besked i Teknikens Hus. En installation med forskningsinstrumentet invigs alltså under lördagen i Teknikens Hus. José Antonio Gordillo Martorell, vetenskapskommunikatör vid forskningsgruppen Group of Atmospheric Science GAS vid LTU, berättar mer om HABIT. Förutom att ta del av rymdforskning och HABIT får publiken lära om rymden, vika sitt eget solsystem och göra en nebulosa på burk med ungdomar från astronomiföreningen Aurora. Under dagen visas den guidade stjärnvisningen Stjärnklart i Planetariet och i Robolab kan besökarna programmera minirobotar och lösa uppdraget Mission to Mars. Mer om Astronomins Dag i Teknikens Hus >>

Mer information, kontakta Helena Lilja, programansvarig Teknikens Hus, tfn 0920-550 811.

Astronomins Dag är årligt återkommande och firas över hela Sverige för sjunde gången. Arrangemanget koordineras av Svenska Astronomiska Sällskapet. astronominsdag.se

PRESSMEDDELANDE 20180927
Forska – vilken grej!
Forskarfredag 28 september kl 9.00-11.00 och 16.00-19.00
Teknikens Hus Luleå

60 högstadieungdomar besöker Teknikens Hus på förmiddagen för att speed-dejta forskare, besöka Forskartorget, delta i miniföreläsningar och göra forskningsuppdrag. På kvällen arrangeras After School med mat, möten och kemishow för studenter vid LTU och forskarna.

Samtidigt arrangeras ForskarFredag på 27 andra orter i Sverige. Tanken med festivalen är att skapa möten mellan forskare och allmänheten, diskutera vad vetenskap är, hur forskning går till och hur det egentligen är att vara forskare. Världsledande forskning pågår varje dag vid Luleå tekniska universitet. Ungdomarna som deltar i ForskarFredag i Teknikens Hus får bland mycket annat veta mer om expeditionen ExoMars 2020, vilken musik som får eld att dansa, hur flygplanskroppar kan göras starkare och varför en kanot av cement är en bra idé… Mer om Forskarfredag >>

För mer information kontakta Linda Ökvist Johansson Teknikens Hus, 0920-550 803 och Lena Söderström Vetenskap & Allmänhet, nationell samordnare, 070-716 06 44, mlena@v-a.se

ForskarFredag samordnas nationellt av den ideella föreningen Vetenskap & Allmänhet med stöd av AFA Försäkring, IKEM – Innovations- och Kemiindustrierna i Sverige, Jernkontoret, Kungl. Vitterhetsakademien, Naturvetarna, Oscar och Maria Ekmans Donationsfond, SULF – Sveriges universitetslärare och forskare, Sveriges Ingenjörer, Vetenskapsrådet, Vinnova, Wenner-Gren Stiftelserna, och Åforsk, samt EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont 2020, GA 818421.

PRESSMEDDELANDE 20180924
Rekorddeltagande i teknikkonferens
Tekniken i skolan 25 september kl 9.00-16.00
I Teknikens Hus och Luleå tekniska universitet, A-huset

CETIS Sveriges nationella resurscentrum för teknik i skolan, Teknikens Hus och Luleå tekniska universitet samarrangerar en regional teknikkonferens som riktar sig till lärare och skolledare i alla skolformer från förskola till gymnasium. Konferensen i Luleå är en av fyra som arrangeras i Sverige och har lockat flest deltagare av alla höstens konferenser.

Drygt 200 deltagare och medverkande samlas för att inspireras och diskutera teknik. Fokus för konferensen är förändringar för teknikämnet i skolan, digital kompetens och programmering. Relationen mellan människa och teknik kommer uppmärksammas på olika sätt under konferensdagarna, till exempel genom perspektiv på hållbarhet, etik och digitalisering. En god teknikundervisning i skolan är en demokratifråga. Alla elever ska få möjlighet att utveckla en teknisk kompetens i skolan. Det är kursplanens löfte! Under den regionala teknikkonferensen kommer lärare, förskollärare, lärarstudenter, forskare och representanter från Skolverket att hålla i föreläsningar, workshops och seminarier.

För mer information kontakta David Broström Teknikens Hus 0920-550 883.
Mer om Regional teknikkonferens i Luleå >>

PRESSMEDDELANDE 20180625
Teknikens Hus sätter snurr på sommaren

Sommar i Teknikens Hus betyder aktivitet och experimenterande både inomhus och utomhus. Cykelskoj, kluriga uppdrag och avfyrning av vattenraketer rakt upp i björktopparna väntar i den lummiga parken. Inne tar Sylvia emot i sin cykelverkstad i sommarens vetskapsteater för hela familjen. Publiken kan besöka det riktiga stålverket med Virtual Reality, programmera minirobotar och uppleva Stjärnklart, en ny guidad stjärnvisning i Planetariet och mycket mer.

Sommaröppet kl 10.00-17.00 alla dagar 25 juni – 12 augusti. Välkommen!
Mer information, kontakta Mia Gulliksson, programansvarig, tfn 0920-550 821.

PRESSINBJUDAN 20180524
Teknikens Hus 30 år
Söndag 27 maj kl 10.00-16.00

Teknikens Hus är utsett till Sveriges bästa science center, för nionde året i rad. Sedan starten 1988 har mer än 4 000 000 vetgiriga barn och vuxna experimenterat och upptäckt i Norrbottens eget science center. Under en härlig jubileumsdag vill Teknikens Hus fira 30 pigga år tillsammans med publiken och blicka framåt.

Ur programmet:
Kl 10.45: Öppningstal av kommunalråd Niklas Nordström.
Kl 11.00: Nyinvigning av den uppgraderade utställningen Järn och stål med Jonna Barsk, SSAB.
Kl 12.00: Nyöppning av Planetariet med Gunnar Eikeland, Sparbanken Nord.
Kl 11.30 och 14.30: Robotshow med Fredrik Löfgren, känd från Genikampen i SVT och Talang i TV4. Under dagen: Programmering av minirobotar, demos av digital teknik som laserskärare, 3D-skrivare och green screen.

Mer information, kontakta Helena Lilja, chef för publik verksamhet, tfn 0920-550 811.

PRESSINBJUDAN 20180226

Pressträff i Teknikens Hus Luleå
Tisdag 27 februari kl 9.30 

Teknikens Hus till Södra hamn

Hur går det med flytten? Den frågan får Teknikens Hus medarbetare ofta just nu. Många är nyfikna på om flytten blir av och var det nya huset blir placerat.

Nu bjuder Teknikens Hus in till en pressträff för att berätta mer om hur planerna fortskrider. Verksamhetschef Kristina Jonsson visar en bild av den spektakulära byggnaden som tagits fram tillsammans med arkitektbyråerna, en bild som media får tillgång till. Kristina kommer också att berätta om den tilltänkta placeringen i Luleå centrum och svara på era frågor. Arkitektbyråerna Nordmark & Nordmark och Utopia medverkar vid pressträffen.

Vi bjuder på förmiddagsfika. Välkommen!

För mer info, kontakta Kristina Jonsson tfn 0920-550 820.

PRESSMEDDELANDE 20180223
Fyra miljoner besökare i Teknikens Hus

Fredag 23 februari 2018 tog Teknikens Hus i Luleå emot sin fyra miljonte besökare, som tillsammans med sin familj fick ett varmt mottagande med confettiregn, ballonger och ett extra guldkantat besök. Det var föräldralediga Pernilla med sina barn Theodor 4 år och Nicholas 6 månader som sprängde gränsen. Med storasyster i skolan och småkyligt utomhus kändes Teknikens Hus som det perfekta utflyktsmålet för familjen. Fyraåringen kom för att såga och lyfta stockar, först och främst.

– Sågverket är Theodors favorit, berättar mamma Pernilla som bor med sin familj i Luleå. – Själv har jag praktiskt taget växt upp i Teknikens Hus och i Planetariet, fortsätter Pernilla. Jag gillade också gruvan eller grottan, som vi kallade den. Vaska guld var en annan favorit, säger Pernilla med ett öga på fyraåringen, som kvickt rör sig mellan båtarna i hamnen, raketavfyrningen och pappersmaskinen. Teknikens Hus gav mig en möjlighet att lära mer om vad industrierna i vår stad och i länet gör, och även om hur vardagstekniska saker fungerar, tex en diskmaskin. Vi var här ofta med skolan, berättar Pernilla.

Teknikens Hus öppnade i maj 1988 som ett av Sveriges första i sitt slag. Senare i år blir det alltså 30-årsfirande. Ibland beskrivs Teknikens Hus som ett Norrbotten i miniatyr med kust, skog och berg. Science centret har sedan start gett besökarna möjlighet att experimentera och upptäcka teknik och naturvetenskap från Norrbottens näringar och miljö. Tusentals barn och ungdomar har kommit för att delta i handledda skolprogram med Teknikens Hus pedagoger.

Fyra miljoner besökare i Teknikens Hus >>
Mer info, kontakta: Anna Almqvist, Info Teknikens Hus tfn 0920-550 886

PRESSINBJUDAN 20180129

Peppkväll för unga tjejer
Teknikens Hus Luleå tisdag 30 januari kl 18.00-21.00

Framtiden behöver fler kvinnliga ingenjörer Pepp vill stärka unga kvinnor, hjälpa dem att få upp ögonen för  ingenjörsyrket och ta steget att söka en ingenjörsutbildning. Tisdag 30 januari träffas mentorer och unga gymnasietjejer för en inspirerande kickoff.

Mentorerna som alla är kvinnliga civilingenjörsstudenter vid Luleå tekniska universitet och gymnasietjejerna från olika kommuner i Norrbotten träffas på tisdagskvällen för kickoff. Förutom att knyta kontakter får mentorer och adepter ett inspirerande peptalk om kvinnligt ledarskap av Teknikens Hus verksamhetschef Kristina Jonsson, de får konstruera och tävla med egenbyggda ballongbilar och stampraketer samt uppleva en guidad visning i Planetariet. Mentorerna kommer också att presentera årets Pepp-aktiviteter. Deltagarna äter tillsammans 18.30-19.00.
Pepp är en ideell organisation med verksamhet i Luleå, Göteborg och Stockholm. Pepp finansieras av företag som tror på betydelsen av att fler tjejer upptäcker ingenjörsvärlden. Mer om Pepp Luleå >>

Pepp har valt att ha sin uppstartskväll i Teknikens Hus, som genom åren arbetat aktivt med att öka flickors och kvinnors intresse för teknik, naturvetenskap och matematik. Just nu är science centret bland annat del av EU-projektet Hypatia, vars viktigaste mål är att få flickors sinnen och hjärtan intresserade för vetenskapen. Teknikens Hus har också skapat ett genus- och mångfaldsråd för att ta vara på andras erfarenheter och kunskaper på området.

Mer information, kontakta
Sofia Andersson, Pepp Luleå, tfn 070-527 12 34.
Mia Gulliksson, Teknikens Hus, tfn 0920- 550 821.