Aktuella stjärnbilder

För att se stjärnhimlen, klicka här >>

Om du bor långt från Luleå kan du själv hämta hem en aktuell stjärnhimmel som gäller för just din breddgrad på heavens-above.

Titta på stjärnorna
Från Sverige kan vi se 3 – 4000 stjärnor. På södra stjärnhimlen finns det ytterligare 1000 stjärnor som är synliga för blotta ögat. Ta gärna med en kikare när du går ut. Välj en molnfri kväll då det inte är fullmåne och en plats utan annat ljus som kan störa.

Allt eftersom vårt jordklot snurrar tittar vi ut i rymden åt olika håll och det gör att stjärnhimlen förändras. Därför talas det t ex om höst- eller vinterstjärnbilder. Även under en natt sker det förändringar, samtidigt som nya stjärnor dyker upp i öster försvinner andra under horisonten i väster. Det finns dock några stjärnbilder som alltid syns från våra breddgrader. Dit hör Stora och Lilla Björn, Karlavagnarna, Draken, drottning Cassiopeia och hennes make Cepheus. Dessa befinner sig alla högt uppe på himlavalvet. Om du förflyttar dig mot sydligare nejder kommer du att se mer och mer av den södra  stjärnhimlen.

Aktuella stjärnbilder
Titta efter de tre ljusstarka stjärnor som bildar Sommartriangeln. Här i norr vore namnet Hösttriangeln bättre eftersom det är först då som vi kan se den. Hörnen på denna jättetriangel bildas av stjärnorna Deneb, Vega och Altair. Dessa stjärnor är de som lyser allra starkast i respektive stjärnbild; Svanen, ibland även kallad Norra Korset, Lyran och Örnen.

Vega är en av de mest ljusstarka stjärnorna på norra stjärnhimlen. Vid Vega finns ett fint stjärnpar. Men du behöver en kikare för att upptäcka dem. Har du tillgång till ett bra teleskop kan du dessutom se att båda stjärnorna egentligen är dubbelstjärnor. Alla fyra stjärnorna är vita och har ungefär samma ljusstyrka

Deneb i svanens stjärt är märkvärdigare än den ser ut. Den är en superjättestjärna och en av de ljusstarkaste stjärnorna i vår galax Vintergatan. Den lyser kanske 100 000 gånger starkare än solen men är väldigt långt ifrån oss.
I ett teleskop kan du också titta på en dubbelstjärna mitt på Svanens långa hals. Den kanske har svensk anknytning då den stjärna som lyser starkast är gul och den svagare blå.

De stjärnor som bildar Stora Karlavagnen syns alltid och mönstret är lätt att känna igen.  Vid perfekta förhållanden, klart väder och bra mörker kan du kanske se att det finns en till stjärna vid den mittersta av handtagets tre stjärnor. Stora Karlavagnen är en del av stjärnbilden Stora Björn och det går att fantisera ihop konturen av ett djur. En av de första planeterna som hittades utanför vårt eget solsystem finns i Stora Björn.
Lilla Björn och Lilla Karlavagnen är två olika namn på samma stjärnor. De är lite svårare att upptäcka. Men där hittar du den mycket viktiga Polstjärnan – vår ledsagare i natten som alltid visar riktningen mot norr. Polstjärnan lyser svagare än de flesta tror.

Om du följer Stora Karlavagnens handtag nedåt kommer du till en riktigt ljusstark stjärna, Arcturus. Denna rödorange jättestjärna tillhör Björnvaktarens stjärnbild.

Alla stjärnor du kan se hör till vår egen galax Vintergatan. På en riktigt mörk plats utan störande ljus går det att titta mot galaxens centrala delar. Vintergatebandet bildar en båge genom Sommartriangeln och vidare över stjärnhimlen mot Orions hundar. Orion själv med sitt vackra trestjärniga bälte börjar synas allt tidigare på kvällen för att efter nyår bli vinterns mest magnifika stjärnbild.

Ovanför Orion finns en av de ljusstarkare stjärnorna, Capella i Kuskens stjärnbild. Det är en gul stjärna precis som vår sol, men flera storlekar större.

Passa även på att se nästan 3 miljoner år bakåt i tiden. Med en kikare är det lätt att få syn på den lilla disiga fläck som är Andromedagalaxen. Utgå från någon av stjärnbilderna Pegasus eller Cassiopeja för att hitta rätt. Den flygande hästen Pegasus består framför allt av en stor kvadrat och Cassiopeja känns igen som bokstaven M eller W.
Under helt perfekta förhållanden är Andromedagalaxen till och med det mest avlägsna som går att se med blotta ögat.

Sveriges olika landskap har inte bara tilldelats djur och växter utan även stjärnor. Norrbottens landskapsstjärna är Alphecca (Alpha Coronae Borealis) som också kallas Gemma. Det är den ljusaste stjärnan i stjärnbilden Norra kronan (Corona Borealis). Stjärnans ljusstyrka är +2,21 och den ligger på ungefär 75 ljusårs avstånd från Jorden.
Norra kronan bildas av en fin stjärnbåge mellan Björnvaktaren och Herkules på Norra stjärnhimlen. Namnet Alphecca betyder ”tiggarskål med naggad kant” på arabiska.