Jättemeteoriten

9 september – 9 oktober 2011

Jättemeteoriten på Geologins dag i Teknikens Hus Vikt 1 185 kg.
Upphittare Thomas Österberg, Växjö.
Jättemeteoriten är ett lån från Luleå tekniska universitet.

Rekordmeteoriten hittades 2008 av Thomas och Örjan Österberg, som tillsammans med kollegor hittat många meteoriter tidigare, men aldrig något så här stort! Meteoriten väger nästan 1,2 ton.

Meteoriten är rostig på ytan, eftersom den har legat två meter ner i marken, i fuktig morän, som kom med isen under den senaste istiden, som började för ca 115 000 år sedan.

Den består av 93 procent järn, 6 procent nickel och en procent sällsynta metaller. Sammansättningen är mycket lik den som man tror finns i jordens kärna.

Fyndet av den hittills största meteoriten från Kitkiöjärvi, norr om Pajala kan ge oss viktiga ledtrådar om både landskapets och universums historia. Förmodligen har alla meteoriterna från trakten kring Kitkiöjärvi kommit från en dvärgplanet som splittrades för bortåt 400 miljoner år sedan. Nedslaget på jorden, tror man skedde för ca 800 000 år sedan. Klart är i alla fall att nedslaget är för mer än 100 000 år, eftersom den senaste istiden började för ca 115 000 år sedan.

Platsen Kitkiöjärvi är känt sedan hundra år tillbaka för sina järnmeteoriter. Man har totalt hittat mer än 500 meteoriter i trakten sedan det första fyndet. Det började med att två barn, Viktor och Amalia Mattila år 1906 hittade en rostig sten som de tog hem och visade. Så småningom hamnade den på Stockholms högskola där en professor konstaterade att det var en järnmeteorit.

Läs mer om meteoriter på www.muonionalustameteorites.com och www.nrm.se