Skilži – 674 km på en liter

Skilži visas  i Teknikens Hus 2 december 2011-5 februari 2012Skilzy den energisnåla bilen

Studenterna i Team Baldos vid Luleå tekniska universitet och deras bil Skilži blev näst bästa svenska bil i årets upplaga av Shell Eco Marathon Europa.

Teamet fick fyra av fem heat godkända med ett bästa resultat på 674 kilometer på en liter bränsle. En plats efter Chalmers team men före medtävlarna från Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett annat mål som Team Baldo hade inför tävlingen var att sluta som bästa svenska team, men studenterna från Chalmers lyckades bättre i år. Chalmers  slutade på 16:e plats i klassen prototyp, med en sträcka på drygt 1000 kilometer på motsvarande en liter bensin. Team Baldos och deras bil Skilži slutade på 34:e plats bland drygt 60 tävlande i klassen prototyp, och av drygt 200 tävlande totalt.

Shell Eco Marathon vanns överlägset av det franska teamet Microjoule la Joliverie. Deras bygge tog sig – tro det eller ej – 3600 kilometer på en liter bränsle.

Läs Carros Skilžiblogg >>
Läs mer om tävlingen och Skilži >>

Om Shell Eco Marathon
Tävlingen utmanar gymnasie- och högskolestudenter från hela världen att designa, bygga och prova sig fram till det mest energisnåla fordonet. Vid årligt återkommande tävlingar i USA, Europa och Asien vinner de team som lyckas få sin farkost att gå längst på minst mängd bränsle.