Gymnasiet

Planetarievisning i Teknikens Hus

Boka en guidad visning
i Planetariet i Teknikens Hus

Uppdrag Robot – Trash Trek
Eleverna programmerar robotar att lösa olika uppdrag som handlar om avfallshantering. Robotarna är utrustade med olika sensorer som tryck-, färg- och avståndssensor. Materialet är Lego Mindstorms EV3.
Antal: max 12 elever
Tidsåtgång: 90 min

Elektronik – LittleBits
Eleverna kopplar samman komponenter och löser uppdrag med en samling elektroniska moduler. De bygger bla larm och fordon.
Antal: helklass
Tidsåtgång: ca 60 min

Släcka ljuset – konstruktionsuppgift
Uppgiften är att bygga en finurlig farkost som ska släcka ett ljus. I samband med konstruerandet samtalar vi om brandsäkerhet.
Antal: helklass
Tidsåtgång: ca 60 min

Hållbar energi – Gnistan
Det handlar om energiförsörjningen, som är en stor utmaning. I detta program gör vi värderingsövningar, energiuppdrag och dokumenterar allt i en kort film.
Antal: max 25 elever
Tidsåtgång: 120 min

Kemiforskning och LTU-besök
Eleverna får prova att arbeta som forskare inom området kemi, med syror, baser och indikatorer på Teknikens Hus och sedan besöka kemiinstitutionen på LTU.
Antal: max 20 elever
Tidsåtgång: 150 min
Aktivitetens koppling till Lgr11 (pdf) >>

Skissa, skär och skapa
Eleverna planerar och löser en tredimensionell konstruktionsuppgift, gör ritningar för konstruktionen i ritprogram och skär sedan ut allt med laserskärare. Löser de uppgiften?
Antal: max 20 elever
Tidsåtgång: 90 min

Mediestudion
Välj mellan två olika uppdrag – Nyheter eller TV.
Uppdrag Nyheter:  Eleverna tilldelas olika yrkesroller som bland annat nyhetschef, bildproducent, tv-fotograf, nyhetsuppläsare och meteorolog. Tillsammans gör vi en sändning med professionell TV-teknik.
Uppdrag TV:  Eleverna producerar ett TV-program utifrån eget intresse eller aktuella uppgifter i skolan. Uppdrag TV kräver att man har genomfört uppdrag Nyheter.
Grupperna får i båda uppdragen tillgång till det inspelade programmen via en webblänk för att även kunna titta på det i skolan.

Antal: minst 8 och max 16 elever
Tidsåtgång: 120 min

Planetarieprogram
Välj mellan två olika guidade visningar och en kupolfilm:
Himlasyner:  Här öppnar vi observatoriet mot rymden och studerar stjärnbilder. Vi tittar också närmare på månen, satelliter, meteorer och norrsken.
Ut i rymden: Om människans utforskande av solsystemet. Följ med på en resa ut i rymden där vi passerar satelliter, mellanlandar på månen för att sedan fortsätta färden längre ut i vårt solsystem

Wonders of the Universe: Kupolfilmen tar oss med på en rymdresa, med start från Big Bang. Hubbleteleskopets bilder visar  galaxer, supernovor och neutronstjärnor. Filmen är på engelska och ca 20 minuter lång.

Antal: max 16 elever

Tidsåtgång: 30 min

Aktivitetskort 
Eleverna arbetar på egen hand i utställningarna med hjälp av aktivitetskort.
Kort och lärarhandledningar finns för följande temaområden: gruva & geologi, stålverk, skog & papper, vatten & energi, rymden samt gott & blandat.
Hämta aktivitetskort här >>