Stilmedveten

Stilmedveten i Teknikens Hus

På 30 år har svenskarnas klädkonsumtion fördubblats

10 september – 26 november 2016
Stilmedveten är en utställning som handlar om mode och hållbarhet. Utställningen belyser de problem som vår snabba och höga konsumtion av kläder orsakar. Den vill ge kunskap om processen när ett plagg tillverkas. Men framförallt inspirera och ge verktyg att påverka och förändra!

Utställningen rör sig genom ett plaggs livscykel och den första delen kretsar kring produktion. I designfasen lyfts olika sätt att designa för hållbarhet fram, här finns exempelvis en komposterbar jacka och ett par skräddarsydda jeans. Genom flera interaktiva moment får besökaren också lära känna olika textila material.

Stilmedveten är producerad av Sveriges Konsumenter med stöd av Arvsfonden och SPP.
www.stilmedveten.se

Länge leve skjortan! En remake-utmaning genomfördes för ungdomar 12-26 år, under utställningsperioden.

Här följer åtta tips från Sveriges Konsumenter, för en hållbarare modekonsumtion:
Köp mindre!

Slow fashion är ett uttryck som betyder att du som konsument prioriterar färre, men bättre plagg. Det vill säga att handla mer sällan, men när du väl gör det köper du plagg av högre kvalitet, med mindre miljöpåverkan.
Tänk stil istället för trend!
De snabba trendväxlingarna hos modekedjorna uppmuntrar till slit-och-släng och överkonsumtion. Satsa på kläder som håller längre, både stilmässigt och kvalitetsmässigt.
Hyr eller låna!
Måste du verkligen äga allt? Kläder som du använder sällan, som festkläder, kan du hyra, låna från ett klädbibliotek om det finns på din ort eller låna av en kompis.
Byt till dig något nytt!
Ordna ett klädbytarparty där hemma. Bjud in dina vänner och be alla ta med några fina plagg som de tröttnat på eller inte passar i längre. Kläder som kanske skulle glömts längst in i garderoben får nu ett nytt liv hos någon annan!
Sy om!
Har du tröttnat på ett plagg du har eller spillt mitt på tröjan du gillar? Gör ett unikt plagg genom att sy om det eller brodera något fint över fläcken.
Köp second hand!
Skänk vidare kläder du inte använder till andrahandsbutiker eller välgörenhet. Hela 97 procent energi sparas jämfört med att köpa ett nytt plagg när du köper begagnat.
Kräv bra material!
Vi kan som konsumenter kräva ekologisk bomull, men i längden kommer vi även behöva använda andra, nya material i större utsträckning. Till exempel odlas hampa oftast helt utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Lin och svensk ull är också material som är bättre för miljön än vanlig bomull. Tänk också på att bra kvalitet på materialet ger kläderna längre livslängd och gör dem mer hållbara.
Köp märkningarna!
Det finns flera bra märkningar som garanterar att plagget du köper är bra för miljön och schysst mot de som tillverkat det.