ForskarVeckan2020 i Teknikens Hus

ForskarVeckan

Möt forskare – helt vanliga människor med ovanligt spännande jobb!
ForskarFredag utökas för andra året i rad till ForskarVeckan för gymnasiet med många intressanta forskare, forskningsområden och teman under veckan. Forskarna sänder live från sina labb och du kan ställa frågor och delta i direktsändning. Studentambassadörerna tar dig med på en virtuell rundtur på Ltu. ForskarVeckan 2020 är helt digital och på engelska.

ForskarVeckan 2020 var planerad till 22-25 september men är framflyttad till 24-27 november 2020 och sänds i digital form. Ur programmet: Robotar som utför rehabilitering av sjuka och riskfyllda uppdrag, förbränning av biobränslen som optimeras med musik, hållbar produktion, hållbar konsumtion, rymdforskning och mycket mer.

Tema: Hållbar framtid
Tisdag 24 november: Robotar, drönare och hälsa
Onsdag 25 november: Hållbar kemi, energi och geologi
Torsdag 26 november: Innovation, kommunikation och varumärke
Fredag 27 november: Rymden, AI och spelutveckling
Program alla dagar
Kl 9.00-11.00: Forskare vid Ltu presenterar sig själv, sin forskning och framtidsutmaningar i livesändningar från sina labb eller på plats i Teknikens Hus. Studentambassadörerna visar runt på Ltu, berättar om livet som student och om Ltu:s utbildningar.

Klimatseminarium
Fredag 27 november kl. 10-12: Livesänt seminarium med forskare inom områdena klimat, satelliter, väder och hållbar utveckling. En panel med bland annat SMHI-forskare kommer att reda ut skillnaderna mellan miljö och klimat, hur satelliter bidrar till klimatforskning och vad vi kan göra för att möta utmaningarna med klimatförändringarna. Sänds av Teknikens Hus.

Meet the Researcher – nationell sändning från ForskarFredag
Se kortfilmer från forskare i hela landet. Sänds av ForskarFredag den 27 november (tid kommer).

Anmälan och mer info
Kontakta Linda Ökvist i Teknikens Hus tfn 0920-550803, linda.okvist@teknikenshus.se

ForskarVeckan 2020 Gymnasiet (pdf) >>
ForskarVeckan 2020 Forskare (pdf) >>
Researchers´ Week 2020 (pdf) >>

ForskarFredag är Sveriges mest spridda vetenskapsfestival. I år sker aktiviteter på ett trettiotal orter över hela landet. Aktiviteterna arrangeras av universitet, högskolor, science centers, kommuner, museer, forskningscenter, län och regioner och samordnas nationellt sedan 2006 av föreningen Vetenskap & Allmänhet. forskarfredag.se