Framtidens gruva – SIMS

I den moderna gruvan finnas drönare som övervakar driften i gruvgångarna och robotar som laddar de eldrivna maskinerna. Driften fjärrstyrs med joysticks från kontrollrum ovan jord och många makiner kör helt autonomt. Den nya tekniken gör gruvan till en säkrare arbetsplats och gruvdriften effektivare, med mindre miljöpåverkan. Som gruvarbetare arbetar du med intressanta och högteknologiska processer och arbetet passar givetvis lika bra för tjejer som för killar.

I ett spel som berättar om den moderna gruvan tar du på dig VR-glasögonen, laddar de eldrivna maskinerna, borrar, spränger och lastar malm i gruvan! Om du lyckas bra, blir du belönad med guldmynt.

VR-miljöerna producerades av Visuell Gestaltning och Gruvteknik vid Luleå tekniska universitet som en del i utvecklingsprojektet Sustainable Intelligent Mining Systems (SIMS) och gör det möjligt att uppleva, testa och se den allra nyaste gruvtekniken. SIMS var ett H2020 finansierat demonstrationsprojekt där europeiska gruvbolag, teknikleverantörer och universitet i toppklass arbetade med tekniker för hållbara och säkra gruvor. Mer om SIMS- projektet finner du på http://www.simsmining.eu .