Måne & sol

Månen
När halvmånen eller månskäran är vänd som ett komma, såhär: ) kommer månen och blir om en till två veckor en fullmåne. Månen är vår närmaste granne i rymden och det är lätt att se mörka lavaslätter och kratrar som bildats efter krockar med mindre himlakroppar. Vi kunde ha haft en mycket mer strålande måne om månytan hade reflekterat solljuset bättre. Nu får vi endast ta emot 7 % av solljuset. I fantasin har månens mörkare områden blivit till bland annat en gubbe, ett kvinnoansikte, en kräfta eller en hare. Vad ser du?

Solen
Lördagen den 20 juni kl. 23.44 infaller sommarsolståndet. På denna, den längsta av dagar, står solen högre på himlen än någon annan dag. Det inträffar cirka 13.00 sommartid. I Australien är det då istället vintersolstånd och vid ekvatorn är dagarna alltid ungefär lika långa året om. Vår kortaste natt blir då mellan lördag och söndag, men det handlar bara om någon sekund.

Midnattssol
Det går faktiskt att se midnattssol flera mil söder om polcirkeln. Gränsen går egentligen längs en linje från Haparanda till Kalix och Boden. Orsaken till detta är att ljuset bryts i atmosfären så att solen fortfarande syns även när den egentligen är under horisonten. En äkta midnattssol ska dock stå rakt i norr och det måste vara möjligt att se solens mittpunkt.

Sedan vi fick sommartid är det inte midnattssol vid midnatt utan ca en timme senare. Det beror dessutom också på var i landet du befinner sig. Vid sommarsolståndet, den 20 eller 21 juni har Haparanda midnattssol kring 0.30- tiden medan det västerut, mot norska gränsen inträffar först vid ett-tiden.

Att fortfarande se solen lysa vid midnatt är inte samma sak som midnattssol. Detta har blivit möjligt ändå längre söderut efter att sommartid infördes. Men den solen kommer att gå ner inom en timme.

Ju längre norrut man befinner sig ju fler dagar med midnattssol. Vid nordpolen handlar det om ett halvår. Kiruna har midnattssol från slutet av maj till mitten av juli.