Nya Teknikens Hus

Utopia_Trevium med Teknikens Hus i Södra Hamn i Luleå

Arkitekter från Nordmark&Nordmark och Utopia har ritat visionen för nya Teknikens Hus
Fotomontage Mir, Foto Tomas Bergman

Teknikens Hus i Luleå har funnits på banan i över 30 år. Allt sedan starten 1988 har Teknikens Hus position som innovativ utbildare, inspiratör för lärande och nyskapande utställningsbyggare växt sig stark, i länet, i landet och i världen.

Efter ett omfattande arbete presenterades 2013 ett förslag till förnyelse av fastigheten och utställningarna. Medverkade gjorde Luleå Kommun och arkitekt Josefina Nordmark från Nordmark & Nordmark arkitekter AB tillsammans med dåvarande ledning för Teknikens Hus. Visionen var ett större hus med ännu större möjligheter att samverka med partners från olika delar i samhället.

Visionen från 2013 har levt kvar och under hösten 2017 påbörjade Teknikens Hus ett förarbete i samverkan med Luleå kommun, fastighetsbolag, entreprenörer och arkitekter för att undersöka om förutsättningarna finns för en flytt av hus och verksamhet in till Luleå stadskärna. Under våren 2018 kunde Teknikens Hus och arkitektbyråerna Nordmark & Nordmark och Utopia presentera sin vision för den byggnad, med tilltänkt placering i Södra hamn i Luleå, som tagits fram.
Mer om byggnaden >>
Utopia om byggnaden >>

Med sin centrala placering på ett unikt läge i Luleå city och i en spektakulär byggnad skulle Teknikens Hus bidra till stadens utveckling, skapa ett nytt landmärke i centrum som kan bli en magnet för centrum och öppna upp för efterlängtad förnyelse av utställningarna i ett nytt hus. Ett tillgängligt läge för Teknikens Hus i centrala stan skulle komplettera stadens utbud och samtidigt ge science centret möjligheter att stärka den egna ekonomin genom butik, restaurang och eventverksamhet.

Visionen för Nya Teknikens Hus i Södra hamn (pdf) >>
Kristina Jonssons presentation_Nya Teknikens Hus >>
Bilden av Nya Teknikens Hus (jpg) >>

Har du frågor kring Nya Teknikens Hus?
Frågor och svar om Nya Teknikens Hus >>
Projektchef Josefin Wäppling Bernárdzon tfn 0920-550 850, josefin.w.bernardzon@teknikenshus.se