Synliga planeter

Att se en planet
Ofta är det möjligt att se en eller flera planeter. Ibland måste du vara morgonpigg för att ha en chans. Några planeter som Venus och Mars kan du nästan inte undgå att upptäcka eftersom de lyser mycket starkare än någon stjärna. Det går också att se färgskillnader, som till exempel att planeten Mars är lite rödaktig och Venus strålar vitt.

Planeter ser ut att lysa stadigt medan stjärnor verkar blinka. I ett teleskop växer en planet och blir till en rund skiva. En stjärna förblir alltid samma lysande prick eftersom den är så ofantligt mycket längre bort. En planet har alltid något av födelsetecknen Oxen, Väduren och så vidare som bakgrundsstjärnbild.

Med en bra kikare är det möjligt att se Jupiters fyra största månar. Det har  upptäckts över sjuttio månar som kretsar kring vår största planet.
Beroende på hur Saturnus lutar går det ibland att se planetens ringar som utbuktningar. Men till det behöver ögonen också någon förstärkning.

Synliga planeter juli, augusti och september

Eftersom natthimlen uppe i norr är ljus under stora delar av perioden, är det först mot slutet av sommaren som det går att se stjärnor och planeter tydligare.

Merkurius syns inte från norra Sverige under den här perioden.

Venus, morgonstjärnan. När natthimlen mörknar i slutet på juli eller början på augusti syns Venus från norra Sverige. I gryningen står Venus en bit över horisonten i ostnordost till nordost. I slutet av september försvinner Venus i gryningsljuset.

När himlen mörknar i augusti syns Mars som en brandgul stjärna stora delar av natten.

Jupiter syns strax efter skymningen en bit över horisonten i söder till sydväst i gryningen under en stor del av september.

I augusti, om himlen är tillräckligt mörk, syns Saturnus hela nätterna och står en bit över horisonten i söder efter midnatt. Planeten rör sig mot sydost ju längre in i september vi kommer.

Uranus och Neptunus hittar du med kikare eller teleskop och mycket god vilja.

Synliga planeter under april – juni

Merkurius är inte lätt att upptäcka under denna tid.

Venus fortsätter att stråla klart på himlen ända till mitten av maj. Under april ser planeten ut att öka både i storlek och ljusstyrka. Här i norra Sverige är den synlig från skymning till gryning. Planeten Venus brukar kallas för Afton- eller Morgonstjärnan. Just nu är den alltså både och.

Venus har precis som månen olika faser och i slutet av april är det möjligt att med en kikare se Venus´ tunna skära. I början av april passerar Venus intill Plejaderna, en öppen stjärnhop även kallad Sjustjärnorna. Den 3 april är Venus som närmast Plejaderna.

Venus står ovanligt långt norrut på stjärnhimlen den 4 maj klockan 21.

Den 6 juni kan de morgonpigga efter soluppgången se Venus passera framför solens övre del. Klockan 3.30 syns Venus som mest mitt i solen. Det dröjer 105 år till nästa Venuspassage. TITTA ALDRIG DIREKT PÅ SOLEN UTAN GODKÄNT SKYDD.

Mars är ännu ganska ljusstark i april men sedan avtar ljusstyrkan. De allt ljusare nätterna gör det dessutom allt svårare att se planeten. Mars står i söder på kvällen och mer västerut i gryningen. Den lite rödaktiga planeten befinner sig i Lejonets stjärnbild och under april är Mars nära den ljusstarka stjärnan Regulus.

Jupiter står allt lägre i väster och försvinner mot slutet av april.

Saturnus kan fortfarande ses i stjärnbilden Jungfrun under aprilnätterna. Saturnus är i närheten av Spica, Jungfruns mest ljusstarka stjärna. Planeten ser ut att lysa lite starkare än stjärnan.

Uranus och Neptunus kan möjligtvis ses med kikare eller teleskop till hösten.