I studion med skolan

Studio T är Teknikens Hus egen TV-studio med professionell TV-utrustning. Här kan man göra olika typer av film och TV-produktioner. Vi erbjuder i huvudsak två olika skolprogram som du kan läsa mer om här nedan. I TV-studion arbetar vi oftast som att det vore en ”direktsändning” men vi sänder inte ut programmet direkt utan spelar in det så att klassen eller gruppen kan ta del av det och även titta i efterhand på sin produktion i skolan.

Uppdrag:Nyheter är skolprogrammet där skolklasser själva spelar in TV-nyheter med hjälp av riktiga nyhetskällor och professionell TV-utrustning. Under arbetspasset tilldelas eleverna olika yrkesroller så som bland annat nyhetsuppläsare, meteorolog, kamera, nyhetschef, bildmixer m.m. Eleverna väljer själva ut nyheter bland annat direkt från TT och arbetar med texterna för att sedan kunna läsa upp dem i sändningen. Meteorologen tittar på aktuell väderprognos och arbetar med väderkartan i studion för att kunna berätta om vädret i nyhetsprogrammet. De som arbetar ”bakom kameran” som till exempel nyhetschef, kamera, bildmixer etc. gör de förberedelser som behövs göras innan ”sändning”. Inför ”sändningen” eller rättare sagt inspelningen övar hela gruppen gemensamt på sina olika positioner. Efter nyhetsprogrammet är inspelat tittar vi på det tillsammans. Klassen får även tillgång till sitt eget program så att man kan titta på det när man kommer tillbaka till skolan.

Uppdrag:TV är skolprogrammet där grupper eller skolklasser gör ett TV-program utifrån ett eget tema/ämne och med innehåll de förberett i skolan. Formatet för programmet kan se olika ut. Det kan till exempel likna ett klassiskt caféprogram, ett studioprogram, debattprogram etc. Många grupper har till exempel gjort ett TV-program som en redovisningsform av ett område de arbetat med i skolan. Till sitt eget program kan eleverna ha förberett till exempel inslag, reportage, intervjuer, bilder, texter, grafik, ljud osv. För själva inspelningen av programmet får eleverna olika arbetsuppgifter och tillsammans spelas slutligen programmet in. För hjälp med vad man kan göra för program, hur man kan förbereda sig eller andra funderingar kring film och rörliga bilder finns vår mediepedagog Marlene Merilä till hjälp.

På skolprogram för gymnasiet eller skolprogram för år 7-9 kan du se vilka program som är aktuella samt göra en bokningsförfrågan.

Vill du veta mer? Kontakta mediepedagog Marlene Merilä, tfn 0920-550 845.

Här nedan kan du se några av de produktioner elever gjort i Studio T:

Uppdrag: Nyheter

Uppdrag: TV