Aktuella stjärnbilder

För att se stjärnhimlen klicka här.

När nätterna fortfarande är mörka kan du se stjärnbilderna. Om du bor långt från Luleå kan du själv hämta hem en aktuell stjärnhimmel som gäller för just din breddgrad på heavens-above.

Ta gärna med en kikare när du går ut. Välj en molnfri kväll när det inte är fullmåne och en plats utan annat störande ljus.

Titta på stjärnorna
Medan jordklotet färdas runt solen tittar vi ut åt olika håll i rymden och det gör att stjärnhimlen förändras under ett år. Därför talas det till exempel om höst- eller vinterstjärnbilder. Även under en natt sker det förändringar, samtidigt som nya stjärnor dyker upp i öster försvinner andra ner under horisonten i väster.

Om du reser till sydligare nejder kan du se den södra stjärnhimlen. Uppe i norr blir nätterna snart så ljusa att stjärnorna inte längre syns. Men vi hoppas förstås att vi ofta får se mycket av vår favoritstjärna Solen denna sommar.

Aktuella stjärnbilder
Medan det ännu är tillräckligt mörkt kan du se den ljusstarka och rödgula stjärnan Arcturus i Björnvaktaren. Du hittar den om du följer böjen på Stora Karlavagnens handtag nedåt.

Lejonets krok eller det felvända frågetecknet är lätt att känna igen och en vårstjärnbild. Stjärntecknets mest ljusstarka stjärna, Regulus bildar punkten.

Tre andra ljusstarka stjärnor på norra stjärnhimlen är Capella i Kusken, Vega i Lyran och Deneb i Svanen. Dessa stjärnor bildar en stor triangel, ibland kallad Sommartriangeln men den syns bäst när kvällarna blir mörkare.